Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Війна в Україні залишається основною перепоною до нормалізації відносин США і Росії, – Тіллерсон

Невдовзі держсекретар США Рекс Тіллерсон відправиться з робочим візитом до Європи. Перед тим він виступив з промовою в аналітичному центрі США Wilson Center, де багато уваги приділив саме Україні.

"Наше перше завдання – зупинити втрати людських життів в Україні. Кожного дня в Україні вбивають людей. Цивільне населення вбивають. Спочатку ми хочемо це зупинити. По-перше – зберегти життя. А потім – почати працювати над процесом", – приводить слова Тіллерсона "Голос Америки".

Прийнятним для США буде лише таке вирішення питання війни в Україні "за яким країна повністю збереже свою незалежність, суверенітет та територіальну цілісність".

Війна в Україні залишається основною та тривалою перепоною до нормалізації відносин США та Росії, – сказав Тіллерсон

Тіллерсон підкреслив, що “Сполучені Штати і Європа стояли пліч-о-пліч з 2014-го року, відповідаючи на російську агресію скоординованою політикою санкцій". Він наголосив, що санкції залишатимуться в силі, поки Росія не поверне назад дії, які до них призвели.

"Ми неодноразово закликали Росію почати шлях до миру, виконуючи свої зобов’язання відповідно до Мінських домовленостей", – сказав Тіллерсон.

"Як ви знаєте, я призначив спеціального представника, колишнього посла США в НАТО Курта Волкера, аби він концентрувався лише на роботі з його колегою, якого призначив Путін. Ми не хочемо маргіналізувати Нормандський формат, але ми працюємо разом з ними, шукаючи вихід з глухого кута. Ми працюємо над можливістю надіслати миротворчі сили в Україну", – зазначив Тіллерсон.

Тіллерсон чітко зазначив підтримку США НАТО і відданість статті 5 Північноатлантичного договору.

"Текст статті 5 Договору звучить так: Сторони погоджуються, що збройна атака проти однієї чи більше [країн-членів НАТО] має вважатися атакою проти всіх них. В разі будь-якого нападу будь-кого на країну-члена НАТО автоматично задіюється стаття 5. Сполучені Штати будуть першими, хто дотримається взятих на себе зобов’язань", – запевнив Тіллерсон.

Водночас, говорячи про підтримку України, Тіллерсон наголосив на важливості проведення внутрішніх реформ.

Майбутнє України також залежатиме від перемоги у внутрішній боротьбі – проведенні масштабних економічних, правових, соціальних реформ та реформ у сфері безпеки. Ми закликаємо Україну продовжувати будувати сильні інституції, які користуються довірою, які зменшать, і, врешті-решт, подолають корупцію, посилити свою судову систему та досягти економічного процвітання для своїх громадян, – підсумував Тіллерсон.

24 Канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ