Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Війська РФ біля кордонів України: НАТО підвищує готовність Сил швидкого реагування – Welt

НАТО вперше реагує на розміщення російських військ на українському кордоні конкретними заходами.
фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це пише німецьке видання Welt з посиланням на свої джерела, - передає Укрінформ. 

З огляду на скупчення військ РФ біля кордону з Україною, блок НАТО відповів першим конкретним військовим заходом і підвищив оперативну готовність своїх 40-тисячних Сил швидкого реагування на випадок кризи. Цим альянс хоче забезпечити захист своїх східноєвропейських членів, пише видання.

Відповідно до цього рішення спільна оперативна група високої готовності (VJTF), відома як передова частина НАТО в рамках Сил швидкого реагування, повинна бути готова до розгортання в кризовій зоні протягом п’яти днів замість попередніх семи. VJTF є багатонаціональним формуванням, особовий склад - орієнтовно 6400 солдатів, наразі групу очолює Туреччина, у 2023 році керівництво перейме Німеччина.

Інші підрозділи Сил, такі як спецпідрозділи або логістичні, також були приведені в підвищену бойову готовність, на випадок кризи скорочено час, за який вони повинні бути готовими до переміщення.

За інформацією газети, минулого тижня відповідне рішення ухвалила Північноатлантична рада, в якій представлені всі країни-члени. Раніше головнокомандувач Альянсу з питань операцій генерал Тод Д. Волтерс запропонував урядам країн НАТО скоротити періоди мобілізації.

Видання зауважує, що метою таких заходів є покращення захисту східних держав-членів (Польща, Румунія, країни Балтії), де відчувається дедалі більша загроза через останні події на російсько-українському кордоні.

Речник НАТО не захотів публічно підтверджувати нові рішення. Він заявив просто: «Суттєве військове нарощування Росією в Україні та навколо неї є безпідставним і підриває безпеку в Європі. Союзники по НАТО чітко дали зрозуміти, що Росія має бути прозорою, зменшити напругу, і ми також дали зрозуміти, що будь-яка подальша агресія матиме ціну та наслідки. Політика НАТО щодо Росії залишається послідовною: оборона й діалог».

З моменту незаконної анексії Криму Росією в 2014 році НАТО вдалося до «найбільшого посилення колективної оборони», включаючи створення багатонаціональних бойових підрозділів у східній частині альянсу.

«Заходи НАТО є оборонними, доречними та відповідають нашим міжнародним зобов’язанням. Ми залишаємось пильними і завжди будемо вживати всіх необхідних заходів, щоб захистити наших союзників і боронити їх від будь-якої загрози», – сказав речник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ