Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика

Влада домовляється з терористами про «демілітаризовані зони», а по суті - про здачу Донецького аеропорту та міста Щастя

21 листопада, коли вся країна відзначала річницю Майдану, який, на відміну від "кольорових революцій", отримав назву "Революція Гідності", в Луганську відбулися тристоронні перемовини з припинення вогню в зоні АТО.

Я не писав про ці перемовини в день їх проведення, очікуючи  на офіційну інформацію з Києва. Свою позицію щодо самого факту переговорів та умов їх проведення озвучили представники т.зв. " ЛНР".

Міністр оборони «Луганської народної республіки» Олег Бугров заявив, що є підстави розраховувати на швидке припинення бойових дій на Сході України. Він сказав, що переговори, присвячені плану заходів щодо дотримання Мінського меморандуму, відбулися за участі представників самопроголошеної Новоросії, України і РФ. Зі слів Бугрова, це були «українські військові, російські радники, представники ОБСЄ».

«Всі розуміють, що треба припиняти вогонь. Війна вже всім добряче набридла. Потрібні політичні рішення. Найближчим часом ми досягнемо того, що буде повністю припинено вогонь. Це залежить від політичного рішення глави держави і президента України Петра Порошенка», — додав Бугров.

Додамо, що Бугров раніше працював в спецпідрозділі "Беркут". Був звільнений з міліції за перевищення службових повноважень. Після звільнення терорист поїхав на заробітки в Росію, проте незабаром повернувся, щоб очолити "міністерство оборони ЛНР". Бугров – російський ставленик, він належить до опозиції "главі "республіки" Ігорю Плотницькому, і його обрання свідчить про те, що, по-перше, режим Плотницького повністю маріонеточний, а по-друге - показує зацікавленість Росії в продовженні конфлікту в Донбасі.

Раніше я висловлював припущення, що за негласною домовленістю між Порошенко та Путіним місто Щастя, сел. Станиця Луганська, донецький аеропорт і Маріуполь повинні були відійти самопроголошеним республікам. Але, через підвищений інтерес суспільства та ЗМІ, українська сторона   не вирішилася їх здати. Відхід звідси суспільство сприйме як зраду національних інтересів. Після того, як  я дав  інформацію щодо таємних домовленостей на загал, її вимушені були підтвердити всі сторони процесу, крім України.

Пізніше так званий віце-спікер «Народного совєта» терористичної організації «ДНР» Денис Пушилін висловив ідею про створення на території Донецького аеропорту та міста Щастя демілітаризованої зони, де мали б знаходитися виключно представники ОБСЄ. «Одна з наших пропозицій – територію аеропорту зробити демілітаризованою зоною. Щоб і вони (українські війська, – ред.) звідти пішли, і ми щоб не заходили. А туди б зайшли ОБСЄ з контролерами, припустимо, і з нашого боку, і Збройних сил України», – заявив Пушилін.

У РНБО  своєю чергою повідомили, що демілітаризація зони Донецького аеропорту і міста Щастя, що на Луганщині, можлива тільки після припинення вогню з боку бойовиків.

"Коли бойовики виконають свою домашню роботу, а це пункт перший мінських домовленостей - припинення вогню, то можна буде далі говорити і про виконання решти пунктів домовленостей", - заявив спікер Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

Демілітарізація цих зон - соломонове рішення, яке "збереже обличчя" керівництва України, яке отримає змогу не визнавати відкрито наявність негласних угод про здачу українських територій Путіну. Члени місії ОБСЄ, як відомо, на 80% або росіяни, або проросійськи налаштовані, тому фактично демілітарізація цих зон - це здача їх Москві і керованим нею бойовикам. Незрозуміло, як буде здійснюватися контроль у цих зонах за дотриманням домовленостей, адже, нагадаємо, днями місія ОБСЄ не змогла навіть допомогти врятувати постраждале від боїв село Трьохізбенку на Луганщині, домовившись із Козіциним про припинення вогню й допуск ремонтників.

"З прикрістю мушу констатувати, що домовленості були зірвані терористами. Групу газовиків з Алчевська та представників ОБСЄ з Луганська вони просто не пропустили до Кримського, а нашу бригаду, яка вийшла на нейтральну територію у форменому спецодязі й з білим прапором, обстріляли з автоматичних гранатометів. Ніхто, на щастя, не поранений, військові евакуювали людей, які так і не почали ремонт", - зазначив губернатор Луганської області Геннадій Москаль.

До того ж співробітники місії ОБСЄ в притул не бачили російських військових на території Луганщини і Донеччини, не помічали катувань українських активістів, а на джипах місії пересувалися лідери "ДНР".

Зрозуміло, що бойовики намагаються отримати контроль над стратегічним  м. Щастя.  Якщо Україна збереже контроль над Щастинською ТЕС, то про доцільність самопроголошених "республік" можна забути.

Цікаво, чи не факт досягнення домовленостей про "демілітарізацію" спричинив те, що президент Порошенко перебував у доброму гуморі в непідходящий для цього момент - під час покладання квітів до меморіалу загиблих на Майдані? Цинізм проведення подібних перемовин з терористами, здача наших територій - це відмова від ідеалів Майдану та зневажання пам’яті Небесної Сотні і загиблих військовослужбовців.

Дмитро Снєгирьов, активіст з Луганська, керівник ГО «Права справа».

Фото: uainfo.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ