Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Влада хоче відібрати сотні тисяч гектарів землі у їх власників - голова "Селянського фронту""

Земельна реформа вигідна лише владі. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав голова громадської організації "Селянський фронт" і власник одного з найбільших сільгосппідприємств Миколаївщини Аркадій Корнацький
"Правостосунки бажають зробити такими заплутаними, що без хабара чиновнику ніхто не розбереться. Закон про ринок земель має поламати землеволодіння, які склалися, та створити нові, для можновладців. Є й інша мета — заробити серйозні гроші на продажу землі", - зауважив він.

Найнебезпечніші статті Закону про ринок землі - які відносять до державної власності несільськогосподарські угіддя, вважає голова громадської організації "Селянський фронт".

"Всі земельні ділянки під токами, фермами, дворами, польовими дорогами, лісосмугами, водоймами. У 1990-х ці землі були роздержавлені, передані до колективної, а по-нинішньому — спільної власності селян-пайовиків. Присяжнюк і Тимченко (міністр агрополітики Микола Присяжнюк та голова Держагентства земельних ресурсів Сергій Тимченко. — ред.) намірилися ці сотні тисяч гектарів визнати державними. Тобто відбирають у теперішніх землевласників. Це відкрите грабування. Без цих земель селянське господарство неможливе. Потім треба буде носити гроші чиновникам, щоб якось домовлятися", - обурився він.

На думку Корнацького, зашкодить і стаття, за якою хочуть вести обмеження на кількість землі, яка може бути в оренді.

"Це свідомий удар по сільському господарству. При українських величезних ланах тільки великі підприємства можуть задіяти потужну техніку, технології, здешевити виробництво зерна та отримувати прибуток. Таких підприємств сотні. Інвестори вклали мільярди. Почала з'являтися економічна незалежність. І тепер завдають удару по найефективніших власниках. Так само на початку ХХ століття, коли Україна була житницею Європи, — порвали її колгоспами. Потім у 1990-х знищили й колгоспи, хоча їх можна було реорганізувати без утрат. Фермер живе в кожному українському дворі. Треба було дати їм доїльні апарати, молокозбиральні пункти, малу техніку, дешеві кредити. І це ще не пізно зробити. А влада, навпаки, гнобить бізнес, який є, перекроює на свій карман.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ