Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Влада перейняла методи Кучми, коли громадська думка ігнорувалася - політолог

Для влади прийняття Податкового кодексу матиме невтішні наслідки, однак опозиційні сили отримають «благонадійний грунт» для боротьби за електорат, адже на акції протесту влада не зважатиме. Про це сьогодні, 16 листопада, в коментарі Гал-інфо повідомив політолог, президент Суспільно-гуманітарним консорціумом «Генеза» Любомир Скочиляс.

«Ефект від прийняття Податкового кодексу та політичні наслідки для влади будуть не втішні. Це негативно відіб’ється на популярності президента і правлячої команди. Початок процесу обговорення Кодексу, а наслідки цього ми побачили на місцевих виборах, суттєво позначилося на зниженні рівня підтримки провладної партії», - переконаний Любомир Скочиляс

На думку політолога, активні дискусії в суспільстві довкола прийняття Податкового кодексу сприятимуть опозиційним силам: «Окрім того, цю проблему активно використовуватимуть опозиційні сили в політичній полеміці. Опозиція отримає благонадійний грунт в регіонах, де найактуальнішими є соціальні та економічні проблеми. Якщо опозиції вдасться ефективно взяти на озброєння тезу «про шкоду Податкового кодексу для суспільства та бізнесу», то можна буде стверджувати, що падіння популярності команди Януковича набере стрімкого темпу».

«Своєрідний політичний ефект дає й те, що правляча еліта орієнтується не на збереження електоральної підтримки, а на реалізацію пунктів своєї економічної програми. Не виключено, що влада буде нейтралізувати негативну думку про наслідки прийняття Податкового кодексу та намагатиметься витягнути на поверхню позитивні, на їх думку, моменти. Команда Януковича не стоятиме осторонь від дискусії», - переконаний політолог.

Проблему він вбачає в тому, що влада перейняла методи управління президента Кучми, коли громадська думка повністю ігнорувалася, а це, відповідно, негативно впливає на процеси демократизації.

«Ми спостерігаємо схильність владної верхівки до командно-адміністративних методів управління. Цей стиль управління дещо ігнорує громадську думку суспільства та окремих соціальних груп. Сьогодні ми спостерігаємо акції протесту і висловлення суспільством негативних настроїв. Виходячи із стилю управління, ми бачимо й те, що ці масові акції просто ігноруються, а не беруть до уваги з метою внесення певних коректив у свою політику. Тобто, позиція влади та стиль управління дуже подібна до позиції президента Кучми», - узагальнив експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ