Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Влада практично відсторонилася від акцій пам’яті Голодомору - Володимир Вятрович

Влада нинішнього року практично відсторонилася від акцій пам’яті Голодомору. Про це член Громадського комітету із вшанування жертв Голодомору Володимир В'ятрович заявив в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.
"Акції, які відбуваються нинішнього року, проходитимуть виключно за ініціативою громадськості. Цього року влада практично повністю усунулася від вшанування Голодомору. У Києві та інших містах небайдужі громадяни об’єдналися. У Києві створено Всеукраїнський громадський комітет, подібні комітети створено на місцях для належного вшанування. Такі акції мають показати, що вшанування повинно проводитися незалежно від того, хто при владі, від політичної кон’юнктури і від того, яка партія контролює політичне життя в країні", - сказав він.

За словами історика, значною мірою влада на місцях ігнорує таке відзначення і повністю всі акції ініціюються і проводяться громадськістю. Хоча є і області, які досить активно долучаються до цього відзначення, і це не тільки західні регіони.

Місцева влада, ігноруючи такі акції, на думку Вятровича, насамперед  демонструє лояльність до центральної влади у Києві, яка не артикулювала своєї позиції щодо цьогорічних відзначень.

"Треба не забувати, що нинішня центральна влада дуже серйозно коригує свої гуманітарні погляди в залежності від того, чи подобаються вони Росії. Росії не подобається акцентування такої уваги на Голодоморі і відзначення цих роковин. І це зумовлює позицію центральної влади у Києві і місцевих влад", - додав він.

Центральною подією відзначень буде 16 година. Це хвилина мовчання і запалювання свічок у Києві, а також в багатьох містах і селах. Хвилиною мовчання і запалюванням свічок вшанують жертви Голодомору і в багатьох країнах світу.

"Ми не хочемо, аби ці акції мали якесь політичне забарвлення. Ми хочемо провести їх гідно, аби вшанувати пам’ять загиблих. Не передбачаємо якихось мітингів, протестів, інших акцій, які мали б політичний підтекст". - каже історик.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ