Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Влада розпочала захоплення храмів – митрополит Львівський і Сокальський Димитрій

Ми добилися того, чого хотіли - почули голос влади. 31 січня до Київської Патріархії надійшов лист від заступника глави Адміністрації Президента України, в якому було сказано, що всім представникам державної влади в областях та районах дана вказівка звернути увагу на ті процеси, що відбуваються з духовенством та віруючими Київського патріархату. Про це сьогодні, 3 січня, на прес-конференції повідомив владика Димитрій (в миру Вадим Рудюк), митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП.

«Це була відповідь на неодноразові заяви самого Святійшого Патріарха Філарета в зв’язку з тим, що ми мали кілька прецедентів зі Сходу України і до самого Заходу, коли з духовенством УПЦ КП проводиться певна агітація про перехід до УПЦ МП», - повідомив митрополит Димитрій.

За його словами, впродовж минулого року в Донецькій єпархії УПЦ КП відбулися ряд тривожних подій: «На храми, які належать нашій єпархії і які були фактично зруйновані, раптом почали претендувати громади УПЦ МП. Не тільки претендувати, але й примушувати голів місцевих рад передати ці храми у власність цим громадам, хоча громади УПЦ КП, більше десятка років тому відновивши їх, відтоді користуються ними».

«Мова йде про селище Кам’янка Донецької області, де проживає велика громада УПЦ КП. Від такого тиску наш архієрей просто змушений був заявити слова відчаю, що він себе спалить, адже тиску протистояти інакше виходу не було. Люди в незрозумілих формах намагалися цей храм захопити і перевести до УПЦ МП. Його неодноразове звертання до влади закінчилося нічим. Тому у такому відчаї він мусив сказати такі слова. Одразу, коли це прозвучало, на другий день до нього звернулися заступник голови Донецької ОДА, представники СБУ, мовляв, такого бути не може. І це питання тільки тоді взяли до розгляду. А так, міліція просто спостерігає збоку», - повідомив митрополит Димитрій

За словами владики, цей архієрей в селищі Тельманове відкрив цілий пансіонат для людей похилого віку та тяжкохворих, однак багато бізнесменів тепер просто відмовилися допомагати цьому пансіонату під тиском влади.

Митрополит також повідомив журналістам, що керівництво Тульчинської РДА викликало священиків і сказало їм про те, що треба мати єдину церкву і ділитися не потрібно, мовляв, «є нормальна канонічна церква».

«Наші чиновники зараз дуже почали розбиратися в канонах, яка церква правильна, а яка ні. Це запрограмована політика щодо ліквідації УПЦ КП», - переконаний Димитрій.

Однак він сподівається, що Церкві вдасться здолати це протистояння та тиск: «Церква завжди повинна подавати оптимізм, адже коли Церква опускає руки, то що ж тоді робити мирянину? Якби ми добре розуміли слова Ісуса Христа: «Царство моє не від світу цього», то ми б і розуміли те, що ніякі пекельні сили не здолають Церкву».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ