Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Владика Степан (Меньок), екзарх Донецько-Харківський УГКЦ, побував на храмовому празнику у Белзі

Святитель Миколай Чудотворець є покровителем міста Белз, бо обидві парафії - як греко-католицька, так і православна - святкують свої храмові празники 22 травня. Саме із цієї нагоди на парафію завітав Владика Степан (Меньок), екзарх Донецько-Харківський УГКЦ. Про це повідомили в прес-службі Глави УГКЦ.

У проповіді під час літургії єпископ торкнувся проблематики церковного роз'єднання. Він, зокрема, зазначив: «Запитаймо братів нез'єдинених: чому ви святкуєте літнього Миколи, коли не признаєте Папу за Главу Церкви, який установив це свято у 1089 році? Відповіді можна й не отримати… Бо сама історія стверджує, що наша Київська митрополія ще довший час після розколу 1054 року перебувала в єдності з Римом". Далі владика вів мову про те, що Західне свято перенесення мощей святителя Миколая, яке зараз відзначають Церкви - України, Росії та Білорусії - наступниці давньої Київської митрополії є важливим чинником у відновленні церковного порозуміння. "У місті Бари (Італія) знаходиться символічний корабель. На одній його стороні написано - Західна Церква, а на другій - Східна, і об'єднає ці Церкви святитель Миколай».
Празнику літнього Миколи у місті Белз передували кількаденні реколекції для парафії, котрі провадив отець Василь Іванів, протоігумен Львівської провінції ЧНІ. Урочисто для почитання було виставлено мощі новітнього Миколая Чудотворця - блаженного Миколая Чернецького. Люди мали можливість послухати духовні науки, більше часу провести на молитві, посповідатися та прийняти Святе Причастя.
У сам день свята після архиєрейської літургії відбулося водосвяття. Потім урочиста процесія направилася до Замочку, місця, де був давній замок, і біля чудотворної ікони (копії) Матері Божої Белзько-Ченстоховської спільно відправили молебінь. На цій же території Преосвященний Владика Степан зі співслужачими пресвітерами освятив кам'яний хрест, який започаткує спорудження Хресної дороги у місті Белз.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ