Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Владика Юліян Ґбур відвідає Жидачів з нагоди 600-ліття чудотворної ікони Оранти

18 червня 2006 року Архієрейською Літургією завершаться урочистості з нагоди ювілею Жидачівської Оранти. Її очолить Владика Юліян Ґбур в храмі Воскресіння Господнього м. Жидачів. Владика також молитиметься перед Чудотворною іконою та проситиме заступництва над вірними Жидачева та Стрийської єпархії УГКЦ – повідомив о. Павло Худ, прес-секретар Стрийської єпархії УГКЦ.

Авторство ікони у Жидачеві приписують ієромонахові Веніаминові. Ікона Богоматері Воплочення в образі Оранти, яка згодом була проголошена чудотворною, була написана 1406 року. Первинно ікона знаходилася в монастирській церкві м. Жидачів.
Після зруйнування монастиря монахи перенесли ікону до монастиря в с. Лисятичі теперішнього Стрийського району. Згодом по річці ікону знову було переправлено до Жидачева. Вона чудом збереглася після пожежі у дерев’яному храмі Воскресіння Господнього.
Чудотворна ікона зберігається за престолом храму Воскресіння Господнього. У 1772 році староста с. Вільхівці Жидачівського району Каетан Шептицький подарував Жидачівський іконі дві срібні позолочені ікони з чеськими каменями.
Чудотворна ікона в Жидачеві прославилась чудесами і ласками. З 1750 року вони записувались у спеціальній книзі, проте даної книги ще не знайдено. Відпусти до ікони проводяться із 1752 року. Спершу вони відбувались у восьму п'ятницю після Великодня, а з 1948 року у восьму неділю (або у неділю після Зіслання Святого Духа), коли у Жидачеві відпустовий празник.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ