Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Владика Юліян Ґбур взяв участь у відкритті меморіалу загиблим українцям в Павлокомі

13 травня 2006 року Єпарх Стрийський взяв участь у відкритті Меморіалу загиблим українцям в с. Павлокома у Польщі. Делегацію УГКЦ на відкритті Меморіалу очолив Блаженніший Патріарх Любомир Гузар. Владика Юліян Ґбур під час перебування в Павлокомі зазначив, що „досвід співіснування українського та польського народів, вчить нас, що культура співжиття має свої вимоги та постулати. Як християни тільки тоді віддамо Богові достойну хвалу, коли поєднаємося з братом, який вміє пробачати та починати життя наново”.

3 березня 1945 року в селі трагічно загинули 300 українців разом із греко-католицьким священиком Володимиром Ленцем. Місцем страти українців Павлокомі був сільський цвинтар. Першими розстрілювали чоловіків, відтак жінок, а після них дітей. Перед розстрілом перевіряли національність жителів, віровизнання та метрикальні книги.
Перші напади на мирне населення Павлокоми розпочалися 27 лютого 1945 року. Напередодні остаточного винищення українців Павлокому покинули усі польські родини. Окрім Павлокоми напади на українське населення здійснювалися також в десятках інших сіл Надсяння. Про це повідомив о. Павло Худ, прес-секретар Стрийської єпархії.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ