Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Внесено зміни до Державних будівельних норм стосовно протидимного захисту

Як повідомили у прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, кінотеатри та клуби потрібно обов’язково облаштовувати системами протидимного захисту

Відповідно до запропонованих змін до ДБН щодо закладів культури та дозвілля (ДБН В.2.2-Х:201Х ʺКультурно-видовищні та дозвіллєві закладиʺ) у культурно-видовищних та дозвільних громадських закладах, зокрема, театрах, кінотеатрах, музеях, клубах, концертних залах, цирках тощо, окрім обов’язкового облаштування автоматичних систем пожежогасіння, потрібно також обов’язково облаштовувати системи протидимного захисту.

ʺПожежа – це дуже небезпечне явище. Особливо, якщо стається у великому закритому приміщенні, такому як ТРЦ, де є багато окремих дозвільних громадських закладів, які відвідує велика кількість людей. І небезпеку для людини при цьому становить не тільки і не стільки сам вогонь, а й дим, який є одним з основних факторів пожежі. Сьогодні у чинних ДБН прописана обов’язковість влаштування лише систем протипожежного захисту. Своєчасне попередження людей та захист від впливу диму під час евакуації є надважливим. Експертні оцінки говорять, що робота систем протидимного захисту може мінімізувати на 10% можливість виникнення аварійних ситуацій під час пожежі. Тому ми враховуємо таку пропозицію в ДБН ʺКультурно-видовищні та дозвіллєві закладиʺ, — повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Крім того, він зазначив, що зараз у будівельних нормах не передбачені вимоги щодо часу евакуації із закладів культури та дозвілля у складі багатофункціональних комплексів. Тому в оновлених ДБН також пропонується зазначити ці вимоги щодо розрахунків гранично допустимого проміжку часу евакуації, що має значно зменшити кількість можливих травм при евакуації.

Проект нових ДБН розробляється ПАТ ʺКиївЗНДІЕПʺ на заміну чинного ДБН В.2.2-16-2005 ʺКультурно-видовищні та дозвіллєві закладиʺ та розповсюджується на проектування нових і реконструкцію існуючих однозальних і багатозальних будівель і споруд закладів культури та дозвілля, окремо розташованих та вбудованих у багатофункціональні центри. Проект доступний за посиланням.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ