Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Внутрішні війська біля Львівської обласної ради – у депутатів шок!

На черговій сесії Львівської обласної ради депутати від ВО «Свобода» пропонуватимуть не виділяти кошти на потреби Внутрішніх військ у рамках підготовки Євро-2012. Таку позицію депутати-свободівці зайняли через те, що 13 квітня під час студентської акції «Проти деградації освіти» проти студентів виступив спецпідрозділ Внутрішніх військ. Про це сьогодні, 14 квітня, під час прес-конференції заявила голова фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді Ірина Сех.

«Проти наших дітей, батьки яких сплачують податки, які і йдуть на утримання військ, ці ж війська й кинули», - обурилася Ірина Сех.

За її словами, вона та інші депутати обласної ради вийшли на вулицю підтримати студентів, «але були вражені цим спецзагоном і тим, в якій кількості були присутні правоохоронні органи на акції».

Ірина Сех також зазначила, що депутати були здивовані і тоді, коли зрозуміли, що це саме Внутрішні війська, адже спочатку думали, що це «Беркут» чи ОМОН. Для того, щоб з’ясувати це, депутати звернулися до присутнього на акції заступника начальника ГУ МВСУ у Львівській області Михайла Курочки. Він зазначив, що Внутрішні війська йому не підпорядковуються та пообіцяв врегулювати ситуацію. Відповідно Курочка зв’язався з кимось через рацію і військових відкликали.

«Ми категорично проти того, щоб біля Львівської обласної ради були виставлені військові чи міліція в такій кількості. Такі надзвичайні заходи безпеки дискредитують обласну раду. Ми ніколи нічого не боялися і навпаки, ми готові підтримати студентів у їх праві на якісну українську освіту з українським міністром», - заявила Ірина Сех.

Депутат також зазначила, що Закон України Про Внутрішні війська не передбачає подібне їх застосування. І відповідно до букви закону їх присутність на вул Винниченка є абсолютно нічим не пояснена.

«Основними завданнями Внутрішніх військ (ст. 2) є: супроводження спеціальних вантажів, здійснення пропускного режиму; конвоювання заарештованих і засуджених; охорона підсудних під час судового процесу; переслідування і затримання заарештованих і засуджених осіб, які втекли з-під варти; охорона та оборона важливих державних об'єктів, об'єктів матеріально-технічного та військового забезпечення МВС», - сказала Ірина Сех.

Вона також додала, що ніхто не погоджував їх перебування там, адже згідно із законом місця розташування Внутрішніх військ мають визначатися за погодженням з місцевими органами влади. Про вчорашнє, 13 квітня, застосування Внутрішніх військ ні керівництво, ні депутати облради нічого не знали.

Як зазначив перший заступник голови Львівської обласної ради Петро Колодій, голова Львівської облради Олег Панькевич вже звернувся до голови Львівської ОДА Михайла Цимбалюка та до начальника управління Західного територіального командування Внутрішніх військ МВС України Юрія Аллерова з проханням пояснити підстави перебування 13 квітня Внутрішніх військ на території обласної ради по периметру її адмінбудинку. Депутати також звернулися у прокуратуру щодо законності застосування Внутрішніх військ у цій ситуації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ