Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Володимир Кістіон: Нафтогаз має зменшити визначену ним на червень ціну газу для населення

Наприкінці лютого, за результатами моніторингу, була зафіксована тенденція на весну: на європейських хабах ціна на газ падає. Імпортний паритет цін на газ та відповідно рівень цін на газ в Україні стає значно нижче, ніж це було у 2018 році. Тобто вже з квітня промисловість в Україні почала платити менше, ніж населення.

Уряд напрацював рішення, яке підтримується нашими міжнародними партнерами, зокрема Міжнародним валютним фондом, і зобов’язав НАК "Нафтогаз України" продавати і населенню газ дешевше.

Монополіст замість того, щоб з урахуванням можливостей, які надає постанова Кабінету Міністрів від 3 квітня 2019 року № 293 знизити ціну, без будь-яких економічних аргументів, що суперечить ринковому тренду на пониження, підняв ціни для промисловості. Це стало причиною збільшення ціни на газ в червні для населення. І це в той час як на газовому ринку в Україні, що підтверджує Українська енергетична біржа, ціна значно нижча.

Тому Уряд сьогодні прийняв ще одне рішення, яке унеможливлює спекуляції Нафтогазу з цінами на газ. З червня Нафтогаз зобов’язаний продавати для населення газ за ціною, що є найнижчою на одному з чотирьох майданчиків:

Мінекономрозвитку – середня митна вартість імпортованого газу, очікувана з травень 5 600- 5 700 за тисячу кубічних метрів без ПДВ;
Українська енергетична біржа – газ на червень продався за ціною 5 554 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ;
Нафтогаз – газ для промисловості по передоплаті, що встановлена на червень 5 804 за тисячу кубічних метрів без ПДВ;
Або за ціною ПСО, відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 867, що на червень розрахована як 7 185 за тисячу кубічних метрів без ПДВ.
Це означає, що вже в червні Нафтогаз має зменшити визначену ним на червень ціну газу 6 299 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ. Ціна для населення згідно з урядовою постановою має бути на 800-900 грн меншою.

Уряд також створив міжвідомчу групу для перевірки формули встановлення ціни газу з боку Нафтогазу. А монополіст тим часом лише на минулому тижні зголосився в червні вийти на торги газом на Українську енергетичну біржу. Будемо досліджувати разом з депутатами, які фактичні витрати Нафтогазу на природний газ для потреб населення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ