Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Возницький попросить Ющенка посмертно нагородити працівників Львівської галереї мистецтв – Шелеста і Волчака

Директор Львівської галереї мистецтв має намір звернутися до Президента України Віктора Ющенка з проханням посмертно нагородити працівників музею – заступника директора з господарської частини Ярослава Волчака та завідувача відділу західного мистецтва Дмитра Шелеста, які загинули, намагаючись перешкодити викрадачам культурної спадщини. Про це Б. Возницький повідомив сьогодні, 30 липня, під час прес-конференції у Львові.

 Б. Возницького нагадав, що прикрий випадок стався 1992 року Тоді під час пограбування галереї злочинці вбили двох працівників музею – Ярослава Волчака та Дмитра Шелеста, які намагалися перешкодити викрадачам. Того дня охоронець запізнився на роботу, а зброю забув удома. Коли ж почув постріли – сховався під сходами. А вкрасти кілька посередніх картин злодіям начебто замовив поляк-«патріот». «Вперше в історії музеїв світу було вбито двох людей. Грабують постійно, але ж не вбивають», – додав Возницький.

 

За його словами, вже є рішення суду про закриття справи з огляду на давність. Злочинців не встановлено. «Я звертатимуся до Президента з проханням посмертно нагородити Я. Вовчака та Д. Шелеста», – зауважив Борис Возницький.

 

Додамо, 2004 року з’явилась інформація, що начебто у польському місті Жешуві затримали двох колишніх співробітників спецпідрозділу, які начебто зізналися у причетності до пограбування Львівської картинної галереї.

 

Нагадаємо, тоді викрали полотна: «Битва під Віднем» Яна Матейка та «Ноктюрн» і «Об’єднання» Артура Гроттгера.

 

Довідка.

 

За два тижні 5 найбільших музеїв Львівщини – Львівську галерею мистецтв, Національний музей у Львові, Музей Пінзеля, Олеський та Золочівський замки – закриють для відвідувачів через значне зменшення постів охорони цих об’єктів.

 

Загальний борг львівських музеїв, що перебувають у державному підпорядкуванні, перед Державної службою охорони – 2 млн грн. Ця сума набігла за період з січня цього року.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ