Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Вперше з 2011 р. держборг України знизився з 80,9% до 71,8% від ВВП

Сукупний державний борг України (прямий) та гарантований державний борг України за 2017 рік знизився з 80,9% до 71,8% до ВВП. Про це на своїй сторінціу ФБ написав заступник міністра фінансів Юрій Буца.

Юрій Буца: чора (24 березня) вийшла фінальна статистика по ВВП за 2017 рік, яка показала що ріст ВВП перевершив більшість прогнозів і становив 2,5% (і це звичайно ж залишилося поза увагою більшості, бо позитивні новини в нас не в моді). Маючи фінальну цифру ВВП, ми порахували співвідношення державного і гарантованого боргу до ВВП і бачимо що перший раз з 2011 року цей відсоток зменшився і почав наближатися до "безпечного" значення в 60%. Основна причина - низький рівень дефіциту бюджету і, як наслідок, менша потреба в запозиченнях.

До речі, суттєвий ріст співвідношення боргу до ВВП в 2014 році відбувся в основному дякуючи послідовній політиці фанатів "долару по 8", що призвело до різкої девальвації, коли валютних резервів не вистачило. Теперішня монетарна політика НБУ разом з нашою політикою по зменшенню валютної компоненти державного боргу мінімізує ризики повторення такого сценарію в майбутньому".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ