Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові зберігається високий рівень захворюваності на рак молочної залози

У Львові завершилась акція «Дні профілактики та раннього виявлення патології шийки матки та грудної залози у жінок». У дні проведення акції кожна жінка могла пройти гінекологічний огляд у жіночій консультації закладу охорони здоров’я за місцем проживання. За час проведення акції було оглянуто та проведено цитологічних досліджень 18 919 жінкам, виявлено патологію у 2 643 жінок. За час проведення акції у міському мамологічному центрі обстежено 214 жінок, виявлено патологію у 125 жінок. Повідомила прес-служба ЛМР.

У  Львові впродовж останніх років зберігається високий рівень захворюваності на рак молочної залози (2014 рік: виявлено всього випадків 289, з них занедбаних – 46, що становить 15,92%) та рак шийки матки (2014 рік: виявлено всього випадків 64, з них занедбаних – 4, що становить 6,25%).

Незадовільними є показники смертності жіночого населення, особливо від раку молочної залози (2014 рік: в Україні – 15,9 на 100 тис).

Саме тому управління охорони здоров'я дев’ятий рік поспіль провело акцію «Дні профілактики та раннього виявлення патології шийки матки та грудної залози у жінок».

«В Україні щодня від раку шийки матки помирає 7 жінок та кожну годину помирає одна жінка від раку грудей. Причина – пізня діагностика.

Захворіти на рак може кожна жінка, а вилікуватись лише та, яка вчасно діагностувала це лихо», - зазначає в.о. начальника управління охорони здоров’я Львівської міської ради Наталія Літвінська.

«Єдиним методом ранньої і вчасної діагностики раку шийки матки є скринінгове цитологічне обстеження. Станом на сьогодні, в місті всі жіночі консультації забезпечені якісними цифровими кольпоскопами, що дають можливість виявити фонові передракові захворювання шийки матки, вчасне лікування яких у 80% випадків дає можливість уникнути переходу захворювання до раку.

Пацієнти повинні вчасно та регулярно звертатись до акушера-гінеколога. Мінімум один на рік візит жінки до лікаря знижує ризик розвитку раку шийки матки на 80%», - наголошує головний позаштатний спеціаліст з надання амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги управління охорони здоров’я Марта Терлецька.

Мамографічне обстеження на захворювання грудної залози проводилось у міському мамологічному центрі, розміщеному на базі 4-ї міської поліклініки (пр. Червоної Калини, 68).

У жіночих консультаціях були виділені окремі оглядові кабінети для забезпечення цитологічного скринінгу патології шийки матки. Проведені тренінги з сімейними лікарями, терапевтами, вузькими спеціалістами з навчання жінок самообстеженню грудних залоз. Жіночі консультації були забезпечені щіточками для якісного забору цитологічного мазка, рукавичками.

В установах роздавали інформаційні матеріали: буклети, санбюлетені, плакати з профілактики раку молочної залози, транслювався ролик про навчання самообстеження грудної залози.

Акушер-гінекологи взяли жінок з виявленою патологією на диспансерне спостереження і забезпечили їх лікуванням, відповідно до клінічних протоколів та наказів МОЗ України. Жінки з виявленою патологією грудної залози скеровані на безкоштовне обстеження в міський мамологічний центр.

В рамках благодійної допомоги, фармацевтична компанія «Санофі» надала друковані інформаційні матеріали (пам’ятки для пацієнток щодо самообстеження молочних залоз і оголошення про акцію) та рентген-плівку для мамографа Львівському державному онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центру.

За час проведення акції було оглянуто та проведено цитологічних досліджень 18 919 жінкам (у 2014 р. – 17 860, у 2013 р. – 17 908, у 2012 р. – 17 911, у 2011 р. – 17 976, у 2010 р. – 21 511, у 2009 р. – 18 775, у 2008 р. – 17 418).

Виявлено патологію у 2 643 жінок (14%), у тому числі 1 рак шийки матки, 9 підозр на рак, 21 дисплазію важкого ступеню та 98 дисплазій легкого ступеню. Взято на диспансерне спостереження 2 073 жінок (10,96%).

За час проведення акції у міському мамологічному центрі обстежено 214 жінок, виявлено патологію у 125 жінок (58,4%), у тому числі виявлено 3 раки молочної залози.

Окрім того, в рамках акції проведено обстеження 7 жінкам, які пересуваються на інвалідних візках, та 6 жінкам із вадами слуху.

Статистика доводить – виявлення онкологічного захворювання на ранній стадії збереже життя!

Довідка.

Рак молочної залози займає перше місце в структурі онкологічної захворюваності та онкологічної смертності жінок в Україні. Щороку на рак грудей хворіє понад 16 тисяч українок. Кожні 30 хвилин лікарі виявляють новий випадок раку молочної залози, кожну годину від нього помирає одна жінка. Щорічно ця онкологічна хвороба забирає життя майже 7,5 тисяч українських жінок.

Рак шийки матки – це другий за поширеністю вид раку серед жінок, віком від 15 до 45 років, і третій серед причин смерті жінок після раку молочної залози та раку легенів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ