Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Впровадження мовної статті закону Про освіту для угорської меншини сплановано затягують - Гриневич

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила в ефірі Радіо НВ, що процес впровадження мовної статті українського закону Про освіту для угорської національної меншини сплановано затягують.

За її словами, у той самий день, коли міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина буде не проти імплементації українського закону Про освіту, якщо Україна домовиться з угорськомовною меншиною, Міносвіти отримало офіційний лист, "підписаний лідерами нашої угорської громади, одним народним депутатом і ректором приватного угорського університету", у якому сказано, що жодні консультації неможливі до рішення Конституційного суду щодо цієї статті.

Гриневич зазначила, що раніше угорська громада стверджувала, що консультації неможливі до рішення Венеціанської комісії щодо мовної статті українського закону Про освіту.

Міністр нагадала, що позов до Конституційного суду подали 48 нардепів, в основному, з Опозиційного блоку, а Конституційний суд може розглядати його дуже довго.

"Тобто це є планомірне, сплановане затягування процесу і затягування консультацій", - підсумувала Гриневич.

Нагадаємо, 25 січня 2018 року Сійярто заявив, що закон Про освіту в Україні можна вводити в дію лише після узгодження з угорською національною меншиною на заході країни.

"За відсутності юридичних гарантій Угорщина залишає за собою право блокувати всі міжнародні ініціативи України в рамках ЄС і НАТО", - заявив міністр.

Сійярто повторив цю умову 13 лютого після того, як Угорщина застосувала право вето та заблокувала зустріч комісії Україна- НАТО на рівні голів Міноборони, яка мала відбутися 14 або 15 лютого.

25 вересня 2017 року президент України Петро Порошенко підписав закон Про освіту, згідно з яким, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська мова.

Але відповідно до освітньої програми одна або кілька дисциплін можуть викладатися двома та більше мовами - державною, англійською та іншими офіційними мовами Європейського союзу.

Реформу освіти різко розкритикувала Угорщина: Будапешт вважає, що закон обмежує права угорської меншини на вивчення угорської мови. За твердженням угорської сторони, на Закарпатті мешкає 150 тис. угорців.

Очільник МЗС Угорщини Сійярто заявив, що через українську освітню реформу Будапешт буде блокувати співпрацю між Україною, ЄС та НАТО.

За даними угорських ЗМІ, з протестом проти блокування євроатлантичних прагнень України виступили 11 держав-членів НАТО, серед них Німеччина.

НВ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ