Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вранці 31 липня пішов з життя отець Василь Вороновський

Сьогодні вранці, 31 липня, не стало одиного із найвідоміших в Україні священиків-екзорцистів УГКЦ, ієромонаха-студита отця Василя Вороновського.

Отець Василь Вороновський страждав на важку недугу, переніс кілька операцій.

З 70-тих років минулого століття займався екзорцизмом, за цей час йому вдалося зцілити сотні мирян. Його ім’я було відоме всій Україні та за її межами.

10 травня 2009 року, ієромонах Василь (Вороновський) відсвяткував 80-ліття життя та 50-ліття священства. З цієї нагоди Блаженніший Любомир, Глава УГКЦ, нагородив о. Василя грамотою Верховного Архиєпископа.

Сьогодні, 31 липня, о 19.00 у Храмі св. Архистратига Михаїла Студійського Уставу УГКЦ відбудеться парастас, протягом неділі та понеділка – літургії і панахиди. У понеділок, 2 серпня, труну з тілом отця Вороновського перевезуть до Унева, де у Святоуспенській Унівській Лаврі Студійського Уставу УГКЦ відбудеться парастас. Наступного дня, у вівторок, о 10:00 розпочнеться Архиєрейська Божественна Літургія, згодом – чин погребення.

Поховають отця Василя Вороновського на монашому цвинтарі в Уневі.

Отець Василь Вороновський народився 6 травня 1929 року в с. Гумниська, Буського району, в сім’ї Івана і Ксенії. Сім’я мала шестеро дітей, троє з яких померли в дитячому віці. Таким чином залишились інших троє - Михайло, Василь (майбутній священик та монах-студит) та Юрій (на даний час Єпарх Самбірсько-Дрогобицький УГКЦ).

1935 рік – вступив до місцевої школи, де закінчив 6 класів. 7 клас закінчував в Буську.

1938 рік – Отці Редемптористи провадять місії в с. Гумниська. В часі місій Василь Вороновський вирішує стати священиком-місіонарем.

1942 рік – вступає до Малої духовної семінарії у Львові відразу на 3 курс.

1945 рік – після закриття Малої семінарії продовжує навчання у Буській середній школі.

1948 рік – поступає до Львівського Державного Університету ім. Івана Франка на факультет німецької філології. Протягом часу навчання підтримує контакти з Греко-Католицьким духовенством, яке вимушено пішло у підпілля після Львівського псевдо-собору 1946 року.

1953-1970 роки - працює вчителем німецької та англійської мов, а також математики і фізики в селах Серники (1 рік), Гологори (5 років), Великосілки, Кизилів (11 років).

14 серпня 1959 року – отримує дияконські свячення з рук Преосвященного Владики Івана Слезюка.

15 серпня 1959 року – Преосвященний Владика Іван Слезюк поставляє Василія Вороновського у священичий сан.

16 серпня 1959 року - Перша Служба Божа в церкві в с. Куличків, що біля Белзу.

1965 рік – вступає до підпільного монастиря Студитів, де Архимандритом був підпільний єпископ Ніканор Дейнега.

27 вересня 1970 року – на празник Всемірного Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста з рук Архимандрита Ніканора Дейнеги приймає Схиму з новим монашим ім’ям Володимир.

Часи підпілля - єрм. Володимир Василій Вороновський відважно душпастирює як підпільний священик переважно по різних місцевостях Галичини, зокрема у селах Хлопчиці та Добряни.

12 лютого 1970 року – перший арешт єрм. Володимира Василія Вороновського за те, що хрестив дітей на хуторі Фійна (біля Крехова).

1976 рік – єрм. Володимир Василій Вороновський отримує дозвіл від Владики Василія Величковського на читання екзорцизму. Цей дозвіл пізніше підтвердив Митрополит Володимир Стернюк.

12 лютого 1985 року – другий арешт за те, що висповідав людину по вул. Головацького, 34  у Львові.

1 грудня 1989 року – третій арешт за публічну відправу в с. Хлопчиці.

1992 - 1996 роки  - викладач Церковного Уставу та духівник Львівської духовної семінарії Святого Духа.

Часи свободи -  єрм. Володимир Василій Вороновський проповідує місії майже по всій території України, а також поза її межами (Польща, Італія). Невід’ємною частиною усіх його місій є молитви за оздоровлення.

6 травня 2004 року - отримав особливе благословення з нагоди 75-ліття від блаженної пам’яті Папи Івана Павла ІІ.

21 липня 2010 року - прийняв Велику Схиму з рук рідного брата Преосвященного Владики Юліана Вороновського з іменем Василій.

31 липня 2010 року - Переставився до Господа о год. 5:40

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ