Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Все більше українців віддають перевагу відносинам з ЄС, а не з Росією

Динаміка результатів опитувань з лютого 2000 року по жовтень 2011-го свідчить, що громадяни України віддають перевагу двом зовнішньополітичним напрямкам: відносинам з ЄС і Росією.

Про це йдеться у результатах дослідження Центру Разумкова, текст яких є у розпорядженні ZN.UA.

При цьому, якщо протягом останніх років (2006-2010) пріоритет надавався переважно російському напрямку, то у 2011 році спостерігається послаблення проросійської орієнтації громадської думки. Ще у лютому число тих, хто вважав пріоритетним для України російський напрямок, перевищувало кількість прихильників європейської інтеграції. Однак, починаючи з квітня 2011 року, кількість перших і других статистично значно не відрізняються.

При цьому у Центрі Разумкова зазначають, що геополітичні орієнтації мають чітко виражений регіональний характер: на Заході країни домінує європейська орієнтація, на Півдні і Сході — проросійська, а в Центрі ситуація постійно змінюється. Так, якщо у листопаді 2009 року 50,9% жителів Центрального регіону віддавали перевагу розвитку відносин з Росією, і лише 25,9% - відносинам з країнами ЄС, то у жовтні 2011-го ситуація була кардинально іншою: 47,7% мешканців регіону вважали пріоритетним розвиток відносин з ЄС та 29,1% - із Росією.

На думку експертів, зниження проросійських зовнішньополітичних орієнтацій протягом 2011 року може пояснюватися певним розчаруванням громадян в ефективності курсу на налагодження рівноправних партнерських відносин з Росією, що було одним з основних гасел Віктора Януковича і Партії регіонів під час президентської виборчої кампанії.

Істотно також відрізняються геополітичні орієнтації представників різних поколінь. Так, європейський напрямок частіше, ніж російський, підтримують респонденти молодше 50 років, старші ж частіше підтримують російський напрямок.

Опитування проводилося Центром Разумкова з лютого 2000 року по жовтень 2011-го. Останнє опитування проведено 29 вересня — 4 жовтня 2011 року. Опитано 2009 респондентів у віці від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ