Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Всеправославного собору для обговорення української автокефалії не буде, - Варфоломій

Вселенський патріарх Варфоломій відмовився скликати збори глав автокефальних православних церков для обговорення автокефалії Православної церкви України.

Про це він повідомив у листі Антіохійському патріарху Івану Х, який раніше звернувся із таким закликом до Вселенського патріарха, йдеться на сайті РПЦ.

У листі у відповідь Варфоломій пише, що в Константинополі "читали уважно" лист Антіохійського патріарха від 31 грудня 2018 року.

"У відповідь ми вас інформуємо, що після того, коли чотири православних церкви, церковної та богословської думки, без причини відмовилися бути присутніми у справі Вселенського священного собору, чому немає виправдань, і ваша давня церква була однією з них, Вселенський патріархат має серйозне підґрунтя утриматися від таких зборів на загальноправославному рівні, які будуть марними, оскільки призведуть до згоди тільки в тому, що учасники будуть незгодні один з одним", - наголосив Варфоломій.

Він також додав, що всі інші новостворені автокефальні церкви були затверджені також без спільного обговорення автокефальними церквами.

Раніше глава Антіохійського патріархату звертався до Варфоломія із закликами обговорити "українське питання" на Всеправославному рівні. З таким самим проханням зверталися й інші автокефальні церкви, які перебувають у сфері впливу Москви - польська та чеська, пише Cerkvarium.

"Вселенський патріарх розуміє, що ідея з Всеправославним собором в тому форматі, в якому він існує - утопічна і не може бути реалізована. Оскільки кожна автокефальна церква має право вето. Ні для кого не секрет, що РПЦ категорично проти автокефалії Православної церкви України і тому вона скористається своїм правом вето так само, як світська влада РФ робить це в Раді безпеки ООН", - зазначає видання.

Раніше предстоятель ПЦУ Епіфаній заявив, що жодна помісна церква досі не визнала ПЦУ через сильний тиск Росії.

У лютому синод Кіпрської церкви ухвалив заяву, в якій визнав право кожної незалежної держави мати власну автокефальну церкву, але не визнав ПЦУ, вказавши на низку чинників, що перешкоджають цьому.

Румунська церква 21 лютого заявила, що може визнати ПЦУ в обмін на письмові гарантії прав і свобод румуномовних церковних громад на Буковині, які зараз підпорядковуються УПЦ МП.

Православна церква України була створена 15 грудня 2018 року в Києві на Об'єднавчому соборі. Патріарх Варфоломій 5 січня в Стамбулі підписав томос про автокефалію ПЦУ, а наступного дня вручив його Епіфанію. Він буде зберігатися в Україні.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ