Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Всесвітній банк про медреформу України: спостерігається успіх, але корупційні ризики зберігаються

У процесі реформування української системи охорони здоров'я спостерігається успіх, в той же час зберігаються значні корупційні ризики і виклики, і не можна виключати можливість відкочування назад.

Про це йдеться в новому звіті Світового банку "Підвищення ефективності та прозорості урядів: Боротьба з корупцією", передає УНН.

"Після революції 2014 року Україна приступила до реалізації національної програми реформ, спрямованої на зниження рівня корупції в уряді. У секторі охорони здоров'я уряд провів низку додаткових реформ, спрямованих на поліпшення стану здоров'я українських громадян, але розроблених таким чином, щоб вони також знизили рівень корупції", - сказано в звіті.

Відзначається, що реформи включали:

  • реорганізацію фінансування первинної медико-санітарної допомоги та відшкодування витрат на основні лікарські засоби в рамках нещодавно створеної Національної служби охорони здоров'я України;
  • підвищення оплати праці медичних працівників;
  • впровадження прозорого, заснованого на обліку заслуг, процесу прийому до медичних університетів;
  • початок розробки цифрової системи eHealth.

Такі ознаки змін, зазначили автори звіту, "обнадіюють, хоча, можливо, ще занадто рано говорити про те, чи будуть ці реформи, що проводяться, сприяти стійкому зниженню рівня корупції в національному масштабі".

Наголошується, що в найближчі роки буде вкрай важливо, щоб антикорупційна динаміка була збережена, що дозволить повною мірою реалізувати галузеві реформи.

Аналітики Світового банку також вважають, що отримання ресурсів, необхідних для проведення стійкої антикорупційної реформи, особливо в системі охорони здоров'я, може виявитися надзвичайно важким завданням.

У звіті також зазначено, що на сьогодні існує три основних наріжних камені українських реформ, а саме: підтримка законодавчих змін, проведення різноманітних реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією, що приносить найбільшу шкоду, і громадянська участь. Зокрема, щодо реформ, що проводяться в сфері первинної медико-санітарної допомоги, видається, що в сукупності ці ініціативи надали позитивний вплив.

"Однак було б передчасно оголошувати все це успішним, оскільки процес реформування української системи охорони здоров'я триває, зберігаються значні корупційні ризики і виклики, і не можна виключати можливість відкочування. Наприклад, незважаючи на скорочення поточних витрат в сфері первинної медико-санітарної допомоги, спостерігається збільшення обсягів у вторинній та третинній медичній допомозі, яка ще не інтегрована в систему відшкодування витрат НСЗУ. Це ілюструє гостру потребу в стійкому імпульсі до поліпшення системи охорони здоров'я та боротьби з корупцією для того, щоб Україна досягла своєї мети - створення "екосистеми охорони здоров'я, в якій самі причини корупції будуть неможливі", - сказано в звіті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ