Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій України оприлюднила заяву щодо необхідності поважати релігійні почуття, символи та традиції

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій України оприлюднила заяву щодо необхідності поважати релігійні почуття, символи та традиції, — про це сьогодні, 6 червня 2006 року, під час прес-конференції повідомив глава УГКЦ, Блаженніший Любомир Кардинал Гузар. Подаємо заяву повністю.

«Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій з тривогою констатує, що останнім часом почастішали випадки ображання релігійних почуттів віруючих, неадекватного використання релігійних символів та спотворення релігійних традицій. І християни, і мусульмани, і юдеї стикаються з тим, що через друковане слово, засоби масової інформації та мистецькі твори чиниться відверта образа релігії, її символів та традицій. В окремих випадках доходить до спричиненого релігійною або національною нетерпимістю фізичного насильства. Такі дії взагалі є неприпустимими, а винні в цих злочинах мають нести сувору відповідальність. Релігійній ненависті та ворожнечі, незалежно від того в якій формі вона розповсюджується — літературній, науковій, образотворчії чи публіцистичній, — не повинно бути місця в житті нашого суспільства, — йдеться у заяві. - Церкви і релігійні організації свідомі того, що проповідувані ними духовні і моральні цінності вступають в гостру суперечність з сучасними так званими «ліберальними цінностями», за якими проглядається егоїзм, гедонізм, аморальність і споживацьке ставлення до життя та навколишньої природи. Тому так активно чиняться провокаційні дії, покликані виставити релігію в негативному світлі, подати образ глибоко віруючих і щиро релігійних людей, як грубих, темних, фанатично налаштованих та потенційно небезпечних дня суспільства, а релігійних громад — як ледь не злочинних у групувань. Церкви і релігійні організації України глибоко поважають право на свободу слова та самовиразу, бо це священний дар Творця людям. Разом з тим свобода слова не є цінною сама собою — вона є способом донесення до загалу істини, а також шляхом до знаходження широкого суспільного порозуміння. Поширення брехливих; образливих і принизливих ідей, нав’язування підозр та ненависті одних груп суспільства щодо інших, бажання виявити гласне «я» за будь-яку ціну — це не свобода слова і самовиразу, а її спотворення. Кожен має право на свободу слова і самовиразу, але реалізація цього права повинна бути тісно пов’язаною з повагою до інших, шаною їхніх поглядів і традицій, в тому числі і релігійних. Неприпустимо плювати на священні символи і ображати релігійні почуття тільки тому, що вони не є власними.
Тому Церкви і релігійні організації звертаються до всіх, а особливо до власників та працівників засобів масової інформації, діячів творчих професій — зважено ставитися до реалізації права на свободу слова і самовиразу, пам’ятати про свою відповідальність за наслідки своєї діяльності якщо не перед Богом, то хоча б перед суспільством. Закликаємо шукати знання про релігійні традиції в першоджерелах, а не живитися спотвореними та перекрученими теоріями й міфами. В дискусійних питаннях, які торкаються релігійного життя, символів та традицій закликаємо до зваженості і відповідальності. Переконані, що представникам Церков і релігійних організацій повинно бути забезпечене право на висловлення власної точки зору, особливо в тих питаннях, які зачіпають їхню релігійну традицію. Тому закликаємо засоби масової інформації надавати більше можливостей Церквам і релігійним організаціям для просвітницької роботи щодо елементарних питань релігійного життя, вчення і традицій. Закликаємо всіх співгромадян поважати один одного, виявляти шанобливе ставлення до релігійних почуттів, символів та традицій, незалежно від того, чи є вони священними особисто для себе».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ