Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Всіх клієнтів банків перевірять: чиї перекази можуть заблокувати

Завтра, 28 квітня, встановлюються оновлені вимоги до переліку інформації про платника і одержувача, яка повинна супроводжувати переказ коштів.

Як зазначено на порталі Файненс.юа, фінансовий моніторинг може торкнутися будь-якого клієнта банку. При цьому частина операцій є обов’язковою для перевірки згідно із законом.

Обов’язкова ідентифікація – якщо здійснювати перекази на суму від 5 тис. грн. Банк або фінансова установа обов’язково повинні “познайомитися” зі своїм клієнтом, перевірити його документи.

Ці норми не торкнуться:

  • оплати житлово-комунальних послуг, оплати податків, штрафів, інших обов’язкових зборів і платежів (незалежно від суми),
  • сплати кредиту в сумі до 30 тис. грн;
  • переказів для оплати товарів і послуг, здійснених платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми) всі наявні перекази в межах України в сумі до 5 тис. грн;
  • зняття коштів зі свого рахунку.

Нові вимоги вводяться в зв’язку з набранням чинності Законом України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення”.

Регулятор рекомендував учасникам ринку завчасно проаналізувати свої внутрішні процедури (процеси) і привести їх у відповідність до вимог Закону, а також налаштувати автоматизовані системи таким чином, щоб забезпечити супровід переказів коштів необхідною інформацією про платника і одержувача.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ