Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Введення податку на відсотки за депозитами може підірвати банківську систему

Народний депутат Віталій Журавський переконаний, що введення податку на відсотки за депозитами може підірвати банківську систему та призвести до зменшення ресурсу для кредитування економіки

Про це УНН повідомили у прес-службі нардепа.

“Нинішня банківська криза є найбільшою за роки незалежності. Лише за півтора місяця банківська система через відомі усім причини втратила 54 млрд. гривень (без врахування перерахунку на девальвацію), або 8 % засобів фізичних і юридичних осіб. Нацбанк ввів суттєве обмеження на дострокове вилучення валютних депозитів і користування валютними грошовими засобами. Практично усі банки в тій чи іншій мірі перебувають під жорстким пресингом ліквідності та вводять обмеження на кредитування”, - зауважив народний депутат.

Таким чином, за словами Віталія Журавського, в результаті девальвації гривні на 25% і наступних переоцінок коротких валютних позицій наступили безпрецедентні збитки в банківському секторі. “Вони лише за місяць склали мінімум 2,5 млрд. гривень. Банки Західної Європи, які ще залишаються на нашому фінансовому ринку, практично припинили будь-яку активну участь в економічному житті України”, - підкреслив він.

“Введення податку на проценти по депозитам на практиці матиме єдиний результат – люди масово зніматимуть кошти із банківської системи. Більше того, введення такого податку підриватиме основу банківської системи – довіру вкладників. Це призведе до зменшення ресурсу для кредитування економіки. Деякі країни вводили подібний податок, одначе потім відмовлялися від нього. Він шкодив розвитку економіки. Не варто і нам наступати на ті самі граблі”, - резюмував Віталій Журавський. Прес-служба народного депутата України Віталія Журавського.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ