Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Введення погодинної оплати праці збереже життя сотням українських гірників – Волинець

Зміна принципу оплати праці гірників з планового на погодинний вплине на підвищення рівня безпеки праці українських шахтарів. Про це в коментарі „Гал-info” заявив голова незалежної профспілки гірників України, народний депутат Михайло Волинець.
„Таке розпорядження в першу чергу вплине на техніку безпеки в українських шахтах, – вважає Волинець. – В Україні найвищий рівень смертності гірників. Він є найвищим у всьому цивілізованому світі, є вищим, аніж в Китаї, в якому покаранням за аварії на шахтах передбачена смертна кара”.
На думку Волинця, розпорядження про погодинну оплату праці стимулюватиме до збільшення відповідальності й контролю в галузі. Адже, як розповів депутат, сьогодні причиною вибухів на шахтах є намагання з боку власників і орендарів шахт спонукати гірників до понаднормової роботи. При цьому контрольні датчики, які стоять у забоях і реагують на небезпеку, навмисне виводять з ладу, аби не переривати процес видобутку.
„Так через бажання однієї людини збагатитися гинуть сотні гірників, – каже Волинець. – Тому що шахтар не думає про небезпеку, а лише про те, як видобути найбільше вугілля на догоду власнику. Для „донецької команди” життя людини не має жодної вартості, адже вони не думають про безпеку, а лише про те, як збагатитись. Адже потім можна відкупитися від сім’ї постраждалого”.
Як повідомив Волинець, дана постанова не вплине на продуктивність видобутку вугілля. Навпаки, сприятиме впровадженню нових технологій видобутку, збільшення рівня безпеки. „Паралельно з цим, урядом і мною внесено два законопроекти про відповідальність за порушення техніки безпеки на шахтах України”.
Нагадаємо, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вимагає ввести погодинну оплату праці на шахті ім. Засядька (Донецьк) і планує поширити таку систему оплати на всі українські шахти. На думку прем’єра, перехід на погодинну оплату праці повинен привести до підвищення заробітної плати шахтарів. „Відрядності в такій небезпечній галузі бути не може”, – сказала вона. Прем'єр доручила міністерству економіки і міністерству вугільної промисловості на базі зібраних у інших країнах даних розробити українську модель погодинної оплати праці.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ