Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Введення санкцій США проти України залежатиме від застосування сили до учасників Євромайдану

Складається враження, що в офіційних колах США поступово долають больовий поріг щодо введення індивідуальних санкцій проти українських посадових осіб. Особливу активність тут виявляють члени Сенату, що в деякій мірі можна пояснити діяльністю української громади США: вона особливо ефективна в тих штатах, де українці становлять значну частину електорату.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише екс-посол України в США Олег Шамшур, коментуючи ініціативу сенаторів щодо розширення дії "списку Магнітського" на всі країни "від Зімбабве до України".

Шамшур нагадав, що згідно із законопроектом сенаторів Бена Кардіна і Джона Маккейна, особам, винним у порушенні прав людини, незалежно від їх місцезнаходження, буде заборонений в'їзд в США і доступ до американських фінансових установ, які вони використовують для відмивання грошей або зберігання коштів, отриманих незаконним шляхом.

"Звичайно, йдеться лише про проект закону, який повинні підтримати не тільки сенатори, але і члени Палати представників: в обох палатах та поза їх знайдеться чимало тих, хто поставиться до нього, принаймні, скептично. Не слід також забувати, що прийняття подібних законів щодо Росії та Білорусі розтяглося в часі на три і два роки відповідно", - зазначив український дипломат.

"Розмірковуючи реалістично, можна передбачити, що застосування "больових" методів з боку американської влади буде залежати, насамперед, від застосування українським урядом силових методів проти мирних протестувальників (такий критерій введення санкцій озвучили в ході слухань та члени Сенату США)", - вважає експерт.

На думку Шамшура, цей процес буде гальмуватися звичайною бюрократичною інерцією і характерним для адміністрації Обами зволіканням на стадії прийняття політичних рішень і спробою уникнути по можливості різких рухів.

"Разом з тим, поза всяким сумнівом, в США дуже уважно стежать за динамікою розвитку ситуації в Україні, демонструючи розуміння щодо процесів, що в ній відбуваються, і справжньої мотивації поведінки українських політичних гравців", - зазначив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ