Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Виконання ЗУ про декомунізацію є необхідним, однак має здійснюватися в рамках правового поля

Міністерство культури інформує, що виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» є необхідним. Однак його слід здійснювати в рамках правового поля та не створювати прецеденти ігнорування пам`яткоохоронного законодавства.

Зокрема, «Пам'ятник військовому діячеві М. О. Щорсу» по бульв. Шевченка в м. Києві включений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України за категорією національного значення як пам`ятка монументального мистецтва постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 № 928, охоронний № 260055-Н .

Відповідно, зняття його з обліку може бути прийняте так само рішенням Кабінету Міністрів України за поданням Мінкультури та місцевого органу охорони культурної спадщини, але передувати цьому повинне всебічне обговорення та вивчення ситуації.

З огляду на викладене, беручи до уваги неоднозначність застосування вказаного Закону України до пам`яток, які мають художньо-мистецьку цінність, виникла необхідність створення відповідної Робочої групи за участю представників Мінкультури, місцевих органів охорони культурної спадщини, Українського інституту національної пам'яті, музейної спільноти, представників громадськості, яка б розглядала питання доцільності позбавлення статусу найбільш резонансних об’єктів культурної спадщини, а також їх подальшу долю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ