Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал  |  Надзвичайні події

Виконавці замаху на Богдана Копитка за «роботу» взяли 600 тис. грн

Т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області полковник поліції Дмитро Загарія повідомив, що внаслідок обшуків у підозрюваних у справі замаху на Богдана Копитка було вилучено цілий арсенал зброї. Затримання відбулись у Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях, а також у Києві. Наразі затримано 5 осіб, серед них замовник. Виконавці використовували протитанкові міни, за «роботу» взяли 600 тис. грн.

Отож, сьогодні, 28 вересня, т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області полковник поліції Дмитро Загарія та прокурор Львівської області Юрій Квятківський дали прес-конференцію щодо результатів розслідування у справі замаху на голову спостережної ради "Львівського холодокомбінату", знаного у кримінальному світі Богдана Копитка. Замах було скоєно 29 серпня 2016 року в Пустомитівському районі Львівської області, внаслідок якого загинуло троє охоронців Богдана Копитка.

Отож, за словами Дмитра Загарії, на цей час затримані і виконавці, і замовник. Останній зі Львова.

За інформацією, прокурора Юрія Квятківського, після вчинення злочину перебіг його розслідування заслуховували щосуботи, призначено близьке 100 експертиз, допитано 500 осіб.

«Особи, які брали участь у підготовці і скоєнні злочину, були затримані вчора (27 вересня), загалом їх було четверо. П’яту особу, котру ми вважаємо замовником і організатором, затримали окремо, і нині суд обирає йому міру запобіжного заходу. Є ще інші особи, окрім затриманих. Щодо них ми  тепер працюємо. Можна сказати, що це було стійке злочинне угрупування, яке володіло великою кількістю боєприпасів», - сказав прокурор.

Він зазначив, що під час обшуків були вилучені протитанкові міни, саме  такі, які використали під час підриву авто. Прокурор повідомив, що дві міни під час замаху здетонували, а третя міна не вибухнула,  її вилучили з-під асфальтного покриття на місці злочину.

«Міни заклали ще до того, як на тій ділянці дороги постелили асфальт. Міна, яка не вибухнула, має відповідне маркування»,- сказав прокурор.

Замах готували два місяці, вивчали позицію, зрізали деякі насадження.  І коли на ділянці дороги, яку саме ремонтували, мали укладати асфальти, тоді підривники заклали міни на глибині 15-20 см. Наступного дня ремонтник закатали міни асфальтом. 

Він зазначив, що під час обшуків були вилучені протитанкові міни, саме  такі, які використали під час підриву авто. Прокурор зазначив, що дві міни під час замаху здетонували, а третя міна не вибухнула,  її вилучили з-під асфальтного покриття на місці злочину.

«Міни заклали ще до того, як на тій ділянці дороги постелили асфальт. Міна, яка не вибухнула, має відповідне маркування»,- сказав прокурор.

Замах готували два місяці, вивчали позицію, зрізали деякі насадження. І коли на ділянці дороги, яку саме ремонтували, мали вкладати асфальт, тоді підривники заклали міни завглибшки 15-20 см. Наступного дня ремонтник закатали міни асфальтом.

На запитання, чи є серед затриманих бійці добровольчих батальйонів, прокурор відповів, що говорити про це рано, що будуть витребувані списки, проведуть звірку.

Наразі відомо, що один із затриманих є громадянином Росії, який з 2014 року незаконно перебуває на території  України, кілька разів міняв місце проживання, володіє навичками військового.

Щодо мотивів злочину, то за словами прокурора, розслідування  має дати відповідь на питання, чи   йдеться про бізнесовий конфлікт, чи про зведення  особистісних порахунків.

Найстарший із затриманих  – 1978 року народження, наймолодший – 1996-го.

 На запитання журналіста Миколи Савельєва, чи один із затриманих Гаврилюк і чи він пов'язаний із кримінальним авторитетом Вовою Мордою, посадовці зазначили, що нічого на це відповісти не можуть. Єдине, що прокурор повідомив, щ названа особа відмовилась давати покази.    

Виконавці за замах на Богдана Копитка взяли 600 тис. грн і розділи порівну.

Київська версія

Додамо, що сьогодні ж у Києві про розкриття замаху на Богдана Копитка на кілька годин раніше прозвітували перед журналістами Генпрокурор Юрій Луценко, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і перший заступник глави Національної поліції України Вадим Троян.

Загалом обидві версії замаху збігаються і скоріше доповнюють одна другу.

Отож, подаємо київські версію за записом Zaxid.net:

"Правоохоронці затримали замовника і виконавців замаху на вбивство львівського бізнесмена Богдана Копитка. До складу організованої злочинної групи входили громадянин Росії та колишній боєць добровольчого батальйону «Айдар».

Як розповів під час брифінгу 28 вересня перший заступник глави Національної поліції України Вадим Троян, замах на Богдана Копитка вчинила організована злочинна група, до якої входили п'ятеро осіб.

За словами Трояна, замовником убивства бізнесмена є уродженець Львова. Він заплатив організатору та виконавцям 2,6 млн грн.

«Злочинна група спланувала злочин за два місяці до його виконання. Під час ремонту дороги організатор заклав фугас під асфальт і протягнув під землею дроти», – повідомив Троян. Ще один фугас зловмисники заклали за 30 км від місця замаху.

Крім того, щойно правоохоронці виявили ще одну мінну закладку при відтворенні слідчих дій.

Троян також зазначив, що замах планувався на інший день, проте не вдався через те, що бізнесмен був за кордоном. Про графік пересування бізнесмена зловмисники дізналися від одного з його охоронців.

Вдруге спробу замаху організували 29 серпня. «Організатор працював з кулеметом. Ще двоє учасників групи вели вогонь з автоматів», – сказав він.

Замовника, організатора та трьох членів групи затримали у вівторок, 27 вересня, ввечері. «Ми провели більше 80 експертиз, допитали понад 100 свідків, провели понад 10 обшуків. В одному з гаражів під Львовом знайшли зброю, з якої, імовірно, обстріляли автомобіль, гранати та міни», – розповів Вадим Троян.

У помешканні замовника правоохоронці виявили зброю, підроблені документи та автомобільні номери.

Імен замовника, організатора та виконавців правоохоронці не називають, проте зазначають, що один з учасників групи є громадянином Росії, який раніше служив у збройних силах РФ та входив до праворадикальних організацій. Ще один з виконавців є екс-бійцем добровольчого батальйону «Айдар».

За словами генерального прокурора України Юрія Луценка, організована група планувала низку інших злочинів у Львівській, Київській та інших областях. 

У четвер, 29 вересня, у Львові відбудеться судове засідання, під час якого усім підозрюваним мають обрати запобіжний захід. 

За словами Юрія Луценка, причиною замаху стала «боротьба кримінальних кланів за розподіл сфер впливу».

«Богдан Копитко – відомий в західних областях України за прізвиськами «Бодя Копито», «Долар», – додав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков".

Нагадаємо, 29 серпня, близько 10.30 на оперативну лінію 102 до правоохоронців надійшло повідомлення про те, що у селі Старе Село, що у Пустомитівському районі на Львівщині, вибухнув автомобіль.

На місце події виїхала слідчо-оперативна група, експерти-вибухотехніки та працівники інших служб. Було встановлено, що вибухнув позашляховика Мерседес, загинуло троє чоловіків. Ще одного пасажира автомобіля госпіталізували. За попередніми даними, спрацював вибуховий пристрій.

Після вибуху автомобіль обстріляли з автоматичної зброї.

Згодом з’ясувалось, що троє чоловіків, які загинули,  були охоронцями Богдана Копитка, фактичного власника ПАТ “Львівський холодокомбінат”. На момент вибуху Богдан Копитко був в іншому  позашляховику Мерседес, що їхав позаду, кортий не постраждав і, не спиняючись, продовжив рух.

За словами директора департаменту комунікацій МВС України Артема Шевченка, голова спостережної ради "Львівського холодокомбінату" Богдан Копитко є "особою доволі відомою у вузьких кримінальних колах Львівщини".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ