Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Вимоги студентського мітингу ляжуть на стіл Цимбалюка

Вимоги 3-тисячного студентського маршу, який 13 квітня пройшов Львовом, ляжуть на стіл голови Львівської ОДА Михайлова Цимбалюка. А також будуть скеровані до Києва. Без жодних змін. Таку обіцянку студентам дав начальник Головного управління освіти Львівської ОДА Михайло Брегін. Про це Гал-інфо провідомила активіст Громадянського руху «Відсіч» Ольга Сало.

Отож, за словами Ольги Сало, коли хмара студентів наблизилась до Львівської ОДА, окрім міліціонерів, на зустріч до них вийшов і Михайло Брегін. Протестувальникам сказали, що ні Михайла Цимбалюка, ні голови Львівської обласної ради Олега Панькевича у приміщенні ради нема. Відтак, головний чиновник від освіти запропонував студентам сформувати переговорну групу, яку запросив на розмову в кабінет. Студенти спершу виголоси свої вимоги, а потім спорядили переговорників.

Розмова відбулася у кабінеті заступника голови Львівської ОДА Іван Стефанишина, який приєднався до процесу. Студенти і тут почали з того, що зачитали свої вимоги. Натомість чиновники, за словами Ольги Сало, повели мову про те, що, окрім мітингів, є  інші форми залагодження конфліктів – наради, семінари, круглі столи. Зокрема, пригадали, що недавно відбулося засідання Студентської ради, яка не віщувала жодної революції. Студенти відповіли, що та рада сформована згори – її членів призначали за вказівкою ректорів, а тому вона за визначенням не може бути виразником усього студентства Львова. Далі молодь виявила готовність до переговорів, але за умови що вони відбуватимуться прозоро і що до участі  запросять представників реальних студентських організацій.

Водночас під час розмови із владоможцями студенти особливо наголосили на тому, що їхні теперішні вимоги є незмінними і попросили саме у такому вигляді, не змінивши ані букви, передати їх Михайлові Цимбалюку та урядовцям з Києва. Студенти чекають на відповідь.

Подаємо текст студентських вимог без змін:

«Ми, студенти Львова, обурені невтручанням влади у
самодіяльність Міністерства освіти, науки, молоді та спорту, щодо шкідливих
змін у освіті, які відбулись за останній рік. Якість освіти падає, корупція
зростає, новації Міністерства спричинили хаос як у середній, так і у вищій
освіті. Авторитет національної освіти в країні різко знизився, авторитет
українських вишів у світі практично відсутній. Все це відбувається на тлі
недофінансування середньої освіти, нівелювання ЗНО, зменшення самоврядування
ВНЗ, різкому скороченню держзамовлень, непередбачуване підвищення платні на
контрактній формі, позбавлення рівних можливостей доступу до вищої освіти.

Сучасний студент перебуває у непевності щодо свого майбутнього.
Постійне зростання цін на гуртожиток, самовільне збільшення ціни контракту
впродовж року, стипендія на третину нижча за прожитковий мінімум -
заставляють замість повноцінного навчання шукати можливості підробітку.
Викладач поставлений у не кращу ситуацію - зарплатні вистачає лише на
забезпечення найнеобхідніших життєвих потреб, натомість не враховуються
потреби творчої, наукової діяльності, професійного зростання.

Зараз готується законопроект «Про вищу освіту». Незважаючи на
студентські протести та різку критику з боку фахівців, він не враховує
основної частини критики і не вирішує проблем вищої освіти.

Вимагаємо: 1. Відхилити Законопроект «Про вищу освіту». Розпочати роботу над новим законопроектом, врахувавши критику та залучивши до обговорення фахівців від громадськості; 2. Гарантувати стипендію всім успішним студентам, які навчаються на державній формі. Встановити її не нижчою від прожиткового мінімуму; 3. Призупинити підняття цін за проживання у студентському гуртожитку доки стипендія не буде піднята до мінімального прожиткового рівня; 4. Повернути Єдине зовнішнє незалежне тестування, як основний критерій вступу, чим забезпечити справедливий механізм відбору до вищих навчальних закладів; 5. Підвищити платню викладача до рівня, який би забезпечив його потреби для підготовки і проведення якісного викладання, не відволікаючись на пошуки додаткового заробітку; 6. Звільнити з посади Міністра освіти, науки, молоді та спорту Д. Табачника за некомпетентність та шкідництво.

Заявляємо про готовність до подальших протестів, аж до повного виконання
вимог».

Чит. також "Ви нам корупцію – ми вам революцію" - 3 000 студентів трусанули Львовом.Фото

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ