Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Високопоставленого американського чиновника звільнили за критику Обами

Комісара Вашингтона з питань страхування Вільяма Вайта було звільнено зі своєї посади через добу після заяви, в якій він критикував президента США Барака Обаму і його нові поправки до реформи системи охорони здоров'я.

Вільям Вайт прокоментував слова Обами, заявивши, що рішення президента щодо продовження страхових полісів підриває всю страхову систему, так само як і систему охорони здоров'я, бо нові поправки створюють цілу низку винятків із загального порядку страхування, що серйозно ускладнить роботу компаній і змусить їх зазнавати серйозних витрат. Він повністю підтримав заяви багатьох страхових компаній про те, що указ президента може підірвати ще незміцнілий ринок і призведе до серйозних збитків у 2014 році.

Приводом для критики Обами, що відправив комісара у відставку, стала заява президента про те, що "громадяни США зможуть користуватися чинними медичними страховими полісами ще як мінімум рік, навіть у тому випадку, якщо їхні умови не відповідають положенням нового закону про медстрахування". Згідно з початковим планом, термін дії таких страховок закінчувався 1 січня 2013 року.

"Рівно через 24 години після того, як мої слова з критикою реформи з'явилися в інтернеті, я отримав повідомлення про свою відставку", - цитує слова Вайта The Washington Post.

Поки що Вайта замінено Честером МакФерсоном, який до цього виконував обов'язки заступника комісара ринкових відносин при департаменті страхування, цінних паперів та банківських справ, повідомляє The Huffington Post.

Це вже далеко не перший скандал та не перше гучне засудження реформи охорони здоров'я. Весь час, поки вона втілюється в життя, реформа зустрічає бурхливий шквал критики не лише з боку традиційно республіканці, що перебувають в опозиції до Обами. Не так давно голова асоціації страховиків Americas Health Insurance Plans Карен Іган заявила, що реформа може призвести до дестабілізації ринку страхових послуг і навіть до підвищення внесків для споживачів.

Реформу охорони здоров'я було розпочато в 2010 році, вона стала одним із ключових проектів Барака Обами на посту президента США. Вона вимагає від незастрахованих американців обов'язково придбати страховий поліс у 2014 році. В іншому випадку їм доведеться платити штраф. У той же час багато громадян не бажають витрачати гроші на поліс, вважаючи, що можуть обійтися без нього, а в разі необхідності зможуть сплатити - нехай і за більш високою ціною - разовий візит до лікаря.

У результаті ініціатива Обами, а разом з нею і сам президент опинилися під градом критики. Рейтинг популярності глави держави знизився до небувалого рівня - 39%. Окрім того, нещодавно реформа стала одним із приводів для бюджетної кризи. Конфлікт медичної реформи призвів до припинення фінансування держапарату США вперше за 17 років. Держустанови припинили роботу 1 жовтня.

16 жовтня сенат США схвалив компромісний документ, що передбачає тимчасове відновлення фінансування держустанов та підвищення ліміту держборгу, щоб запобігти першому в історії країни дефолту. Законопроект передбачає відновлення фінансування держустанов до 15 січня 2014 року і розширення ліміту на запозичення до 7 лютого. Окрім того, передбачається, що представники обох палат проведуть переговори з фінансових реформ і доповідатимуть конгресу про результати до 13 грудня.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ