Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Виступ Президента на церемонії відкриття пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому у Львові

Ваше Блаженство, високопреосвященні та преосвященні владики, всечесні отці, преподобні сестри! Дорога львівська, галицька і українська громадо! Велика приємність для мене бути тут сьогодні серед вас. В народі кажуть, кожна справа починається з дощу.

«Як не згадати далекоглядну і ґрунтовну пастирську діяльність Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького… Треба зробити належне посилання на його героїчну апостольську працю, щоб зрозуміти по-людському незбагненну живучість Української Греко-Католицької Церкви в темні роки переслідування».

Ці слова належать Папі Іоанну Павлу Другому, і сказав він це тут у Львові 14 років тому під час зустрічі з молоддю.

Я радий і надзвичайно вдячний теперішньому Папі Франциску за те, що в 150-річницю народження Владики Андрея Апостольська столиця зробила важливий крок у процесі беатифікації нашого митрополита і визнала його геройські чесноти.

Сьогодні і ми з вами відновлюємо історичну справедливість і нарешті відкриваємо монумент Шептицькому у Львові. Та найкращий пам’ятник Владиці – сама незалежна Україна, яка крокує до родини європейських народів.

Як сказав один із сучасників митрополиту, цю неймовірно велику постать не може проминути мовчанкою ні приятель, ні ворог; ні убогий, ні багатий; ні релігійна людина, ні атеїст; ні науковець, ні неписьменний. Ніхто не може і не сміє! Такі люди, як Владико Андрей, дорогі для нації і складають її золотий запас.

Шептицький на основі церковної структури створив прообраз національного українського організму. За часів митрополита Андрея Україна ще була розділеною між сусідами, де-юре Україна на ті часи ще не постала. Але де-факто держава вже існувала. Так, існувала, і саме в тих межах та кордонах, що і Греко-Католицька Церква!

Хід історії не змінити. Імперії рано чи пізно розвалюються, а сила людського духу, сила правди та сила віри житимуть вічно.

В час терору проти Церкви і народу Владика Андрей дав приклад безстрашного і непохитного наслідування Христу.

Своїм життям він довів, що ідоли завжди падають, а Віра, Надія, Любов залишаються з нами. І Господь Бог теж залишається з нами, назавжди.

Упевнений, що ми подолаємо всі випробування. Упевнений, що ті випробування, які постали перед боголюбивим Українським народом, минуть. Здійсниться пророцтво митрополита Андрея, яке він висловив в свій передсмертний час, пророцтво про Україну: «Україна увільниться від свого упадку та стане державою могутньою, з’єднаною, величавою, яка буде дорівнювати високорозвиненим державам. Мир, добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода будуть панувати в ній. Все те буде, як я кажу, тільки треба молитися, щоб Господь Бог і Мати Божа опікувалися над нашим народом, який стільки витерпів, щоби ця опіка тривала вічно».

Дорогі брати й сестри!

Щиро вітаю вас із Днем Хрещення Руси-України, який ми так широко відзначали вчора в Києві. І згадували нашого Великого рівноапостольного князя Володимира, який рівно 1000 років тому скінчив своє земне життя. Ця дата свідчить про глибокі і міцні корені української європейської цивілізації.

Князь Володимир стояв на зорі християнства на наших землях, а митрополит Андрей, наш сучасник, в повноті жив цим християнством.

Україна є і завжди буде!

Слава Україні!

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ