Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вийшов друком збірник документів і матеріалів «Хресною Дорогою» про діяльність ієрархії Греко-католицької церкви в СРСР

Нещодавно із благословення Високопреосвященнішого Владики Ігоря (Возьняка), Архиєпископа Львівського вийшов у світ збірник документів і матеріалів «Хресною Дорогою». У збірник вміщені матеріали, які зберігалися у спецфондах архівів Львова, Києва та Москви, про діяльність ієрархії Греко-католицької церкви в СРСР. Про це повідомив о. Олег Панчиняк, прес-секретар Львівської Архиєпархії УГКЦ.
Значна частина документів, вміщениху збірнику,  досі не публікувалася або є маловідомими. У збірнику, зокрема, публікується листування Глав Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького та Йосифа Сліпого з радянськими урядовцями про забезпечення свободи Церкви. Публікуються документи, підписані Й. Сталіним, М. Хрущовим, Г. Карповим та ін., а також найвищим духовенством Московського Патріархату, що свідчать про переслідування греко-католиків. Значна частина документів та матеріалів розповідає про героїчний опір духовенства і віруючих УГКЦ, у тому числі - членів українського підпілля. Серед матеріалів вміщено низку документів Апостольської Столиці з викладом офіційної позиції Вселенської Церкви, яка намагалася захистити українських католиків.
Упорядником збірника є п. Михайло Гайковський, кандидат історичних наук, доцент кафедри соціології та культурології Національного лісотехнічного університету України.
Про цю книгу Владика Ігор сказав: «Збірник "Хресною дорогою" - видання документів про справжні причини насильницької ліквідації Української греко-католицької церкви тоталітарним радянським режимом. Пропонована праця показує злочинну діяльність радянських спецслужб, що переслідували греко-католиків і насаджували православ'я сталінського типу. Важливо було зібрати документи, які викривають неспроможність комуністичного міфу про "самоліквідацію" Греко-католицької церкви, про "героїчну" діяльність "Ініціативної групи" з "возз'єднання" Церков, про "благодіяння Московського Патріархату для галицького народу".
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ