Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Не певен, що вибори на окупованому Донбасі відбудуться цього року, – Олексій Гарань

«У цілому президент тримався впевнено. Він старався підкреслити те, що зроблено і що треба зробити. Воднораз він озвучив кілька нових важливих моментів», – сказав у коментарі Гал-інфо професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань, даючи оцінку прес-конференції Петра Порошенка, що відбулася 14 січня.

«Були гострі питання, були й відповіді, в тому числі й щодо його власності. Сказав, що нарешті створено так званий сліпий траст, який буде управляти його активами. Гадаю, далі завдання експертів та журналістів полягатиме в тому, щоб перевірити, який банк керуватиме цими активами, наскільки це реально буде втілено в життя», – зазначив професор.

Він підкреслив, що на прес-конференції було озвучено кілька нових важливих моментів.

«Зокрема, це ініціатива створення міжнародної групи, яка працюватиме над питанням Криму. У цьому контексті було заявлено про формат Женева+ за участі підписантів Будапештського меморандуму. Гадаю, Росія на цей формат погоджуватися не буде, але ставити питання треба, в тому числі до наших західних партнерів. Варто їм нагадувати, що вони не виконали своїх зобов’язань згідно з Будапештським меморандумом», – наголосив Олексій Гарань.

Він зазначив, що новою для нього була й інформація щодо позиції ЄС відносно відновлення українського контролю над російсько-українським кордоном. А саме те, що ЄС хотів, щоб Україна зняла цю вимогу, проте Україна на це не пішла.

Професор зазначив, що саме позиція заходу гратиме вагому роль в тому, як рухатиметься далі мінський процес.

«Чесно кажучи, я не знаю, чи вдасться це втілити в життя (вже в 2016 році). Це складно зробити, попри прагнення президента. Багато що залежить не від волі України. Є український, є російський підходи до проведення виборів, але ключову роль гратиме позиція наших західних партнерів. Бо, виходячи з заяв, які лунали з Берліна, з Парижа, складається враження, що вони роблять велику ставку на проведення виборів, але без вимоги виведення російських військ. У цьому є небезпека», – зазначив професор.

За його словами, модальність проведення виборів становить одну з ключових проблем, що обговорюється в контактній групі.

«Росія намагається ставити питання про суцільну амністію; про амністію говорять і наші західні партнери. Завдання України – показати, наскільки це можливо і на яких умовах», – сказав Олексій Гарань.

Він додав, що говорити про позбавлення виборчих прав всіх без винятку мешканців окупованих територій неможливо, проте це може стосуватися бойовиків, що воювали проти України.

«Не може бути колективної відповідальності. Там є проукраїнські люди, є антиукраїнські люди, є просто залякані. Думаю, треба ставити питання інакше: чи будуть обмежуватися виборчі права тих, хто воював зі зброєю проти України? Ще одне питання, хто зможе балотуватися на цих виборах. Чи зможуть балотуватися бойовики, які будуть з українськими паспортами», – резюмував Олексій Гарань. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ