Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Війна з Росією

Хай я один, але я буду протестувати і голодувати заради побратимів, - боєць «Торнадо»

Андрій Корнат. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Андрій Корнат. Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
1/6
Сьогодні, 11 січня, у Львові біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволу відбулася акція на підтримку затриманих бійців батальйону «Торнадо», над якими відбувається закритий судовий процес. Як повідомив організатор цієї акції, боєць батальйону «Торнадо» Олександр Кураков (позивний «Фарт»), ця акція має єдину вимогу – припинити судилища над патріотами і та зробити судові розгляди відкритими для громадськості. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.

На акцію зібралося не багато людей, але в коментарі журналістам організатор заявив, що готовий влаштовувати одиничні пікети та голодування, щоб підтримати своїх побратимів, які разом із ним воювали на війні проти російських окупантів.

Олександр Кураков (позивний «Фарт») нагадав, що сьогодні у Києві, у закритому режимі, суд розглядає справу восьми колишніх бійців добровольчого батальйону МВС "Торнадо", звинувачених у тяжких злочинах.

«Ми проводимо цю акцію на підтримку політв’язнів та наших хлопців. Вимога одна - зробити відкритими судові засідання проти патріотів. Прокурори заявили про повну наявність доказів для оголошення вироку. Наш адвокат ознайомився із матеріалами справи і жодного прямого доказу немає у слідства і тому засідання проводять закритим. Також не хочуть змінювати міру запобіжного заходу. З травня нашого комбата протримали в одиночній камері київського СБУ. Лише зараз на вимогу судді його перевезли в загальну камеру Лук’янівського СІЗО», - зазначив позивний «Фарт».

Екс-бійці "Торнадо" прориваються на суд у справі їхніх товаришів

Він додав, що нині за гратами перебуває сім бійців, з яких троє зі Львова та Львівщини. Їм інкримінують катування, зґвалтування чоловіків та жінок, жорстоке поводження з військовополоненими.

«Я півтора року провів у цьому добровольчому батальйоні. Ми були в Мар’янці, були в Іловайську, Пісках, Дебальцево, Станиці Луганській. Коли ми приїхали в Станицю, то побачили повний безпрєдєл. Ми зайняли зруйновану лікарню і ночували в морзі на мінус другому поверху, щоб заховатися від «Градів». Коли було затишшя, ми не розуміли, чому це відбувається, але з часом стало відомо, що в день тиші просто фурами возять їжу, ліки та одяг начебто для мирних мешканців. Про яких мирних мешканців ми говоримо? Куди їм стільки возять в Луганськ?», - сказав чоловік.

Згодом, за його словами, підірвали міст і «допомогу» почали возити вже потягами.

«Все це ми знімали на відео, а згодом виявили, що в потягах так само перевозять їжу, медикаменти тощо. Наш комбат місяцями просив для наших хлопців у прифронтовій зоні хоча би гілочку для бліндажа, але нуль ефекту, а потягами на ту сторону перевозили великі колоди для укріплень. Відповідно, ми їх почали зупиняти ці потяги разом із бійцями ЗСУ, почали збирати документи. Ми забрали документи в екіпажу потяга. Потяги ми не пропускали, і всі документи оприлюднили на програмі Шустера. Одразу після передачі наступного для об 11.00 нашого комбата затримали і вивезли з лікарні в Дніпропетровську. Арештували також поранених хлопців і вивезли в Харків. Якщо влада хоче засудити патріотів, які воювали за нашу країну, то нехай роблять це відрито, а не вирішують їхню долю на закритому судилищі», - заявив Олександр Кураков.

Він додав, що, зі слів адвоката, стало відомо, що у цій справі використовують покази потерпілих, які мають російську прописку.

«Цікаво як судді і прокурори можуть враховувати думку людей, які воюють на стороні Росії. Це не справедливо! Вони не несуть покарання за те, що стріляли по наших позиціях!», - наголосив він.

Олександр Кураков додав, що судові засідання закриті, бо прокурори вважають, що це принижує гідність та честь потерпілих.

«Хлопці, які за гратами, з нового року оголосили голодування і відмовились з’являтися в суд. Щодо так званих потерпілих, то прокурор пропонував скайп-конференцію із ними для свідчень у суді. Адвокати протестували і вдалося добитися рішення суду щодо присутності потерпілих на судовому розгляді. Їх примусовому порядку мають доставити до залу суду незалежно від їхнього місця проживання. Якщо потерпілі не з’являться на суд, то їхні покази будуть анульовані», - сказав він.

На запитання Гал-інфо чи варто очікувати радикальних дій, якщо вимоги не будуть виконані, він сказав: «Про радикальні дії не можу зараз говорити, але я особисто продовжуватиму добиватися справедливості. Я буду стояти один, оголошувати голодування, але я буду підтримувати своїх хлопців з якими я воював півтора року. Я не збираюся мовчати, адже завтра можуть почати кидати за грати усіх хто сказав щось проти влади».

Він заявив, що в Києві відбуватимуться акції протесту та від завтра збиратимуть підписи на чергову петицію, щодо відкритого судового засідання.

«Треба стукати в двері, щоб в нашій країні нас почули. Ми передамо звернення голові Львівської ОДА та депутатським фракціям, щоб вони підтримали хоча б хлопців, які є зі Львова та Львівщини», - сказав Олександр Кураков.

До учасників акції вийшов заступник голови Львівської ОДА Андрій Корнат. Він заявив, що вимога їхня цілком логічна.

«Прозоре судочинство – це правильно. Звернення я зареєструю і передам голові Львівської ОДА. Потім ми зробимо відповідне звернення до правоохоронних органів. Такі справи мають відбуватися прозоро», - сказав Андрій Корнат.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ