Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

“Я завжди вважав бібліотеку зброєю”, – Василь Кметь про нові виклики бібліотечної системи для дітей

Нагадаємо, Василь Кметь став новим керівником Централізованої бібліотечної системи для дітей Львова після п’ятнадцяти років роботи очільником наукової бібліотеки ЛНУ ім. І. Франка.
Презентація історичного путівника “Mortui vivunt. Przez Lwów i Wrocław szlakiem zbrodni na Wzgórzach Wuleckich” (“Мертві живуть. Через Львів і Вроцлав шляхом злочину на Вулецьких Пагорбах”). Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

У коментарі Гал-інфо Василь Кметь розповів про призначення на нову посаду та поділився своїм баченням сучасної української бібліотеки для дітей. 

Василь Кметь очолював університетську бібліотеку понад 15 років, і був ініціатором низки заходів, бібліотечних проєктів, які знайшли своє відображення в академічному житті освітянської спільноти університету та країни загалом. Крім реалізації проєктів для студентів та дорослих, періодично співпрацював з дитячими книгозбірнями чи фестивалями, де долучався до проведення конкурсів, заходів для дітей, що читають. Тому й виник інтерес спробувати свої сили не тільки на рівні академічної освіти, каже новий керівник Централізованої бібліотечної системи. 

“Не скажу, що я свідомо саме так планував цю зміну. У той час, коли я вирішив трохи змінити свою діяльність, то отримав пропозицію від міста. Я трохи подумав і вирішив погодитись. Тепер буду готовий спробувати щось зробити і в цьому напрямку”. 

Головним своїм завданням на посаді очільника Централізованої мережі Василь Кметь вважає, прищеплення навичок читання та розвиток культури читання  серед дітей. 

“Чому важливою є концепція та пошук моделі розвитку дитячого читання? Ми говоримо про успіхи, неуспіхи у зрілому та дорослому віці, але є дуже важливий чинник, який завжди зберігає свою актуальність – це вміння правильно читати. Я впевнений, що багато з нас, дорослих, відчувають таку проблему, оскільки знання букв чи мов іноді не дуже достатньо для того, щоб вміти диференціювати отриманий зміст, тренувати пам'ять і відповідно розуміти прочитане”. 

Новий очільник дитячих бібліотек розповідає, що культура читання закладається змалку в дитячому віці. І тому те, що в ігровій формі чи популяризаційній формі роблять бібліотекарі в дитячих книгозбірнях, насправді є дуже важливою закладкою основ культури читання суспільства загалом. 

“Я завжди вважав бібліотеку зброєю і продовжую вважати, що війна, яку ми сьогодні переживаємо від агресора, це є наслідок бездіяльності тих чи тих поразок, яких ми зазнали в інформаційній сфері. Бібліотека — це захист національних пріоритетів, і починати формувати цю захисну систему потрібно змалку”, – зауважує керівник. 

Сучасна бібліотека призвичаюється до процесів, які відбуваються в цивілізаційному світі, тому новий керівник Централізованої бібліотечної системи для дітей Львова зумисне не вживає поняття “книжка”, коли говорить про культуру читання. 

“З одного боку класична книга трансформується в систему електронного читання, а електронна книга натомість опиняється перед викликом інформаційної обробки, тобто опрацювання інформації як такої, – пояснює Василь. – Тому насправді такі навички і культура читання є надзвичайно важливі для розуміння й опрацювання різнотипної інформації і книг різного типу і форм”. 

Політика комплектування і наповнення ресурсами як традиційними паперовими книгами, так і новітніми інформаційними технологіями без сумніву є одним з пріоритетів діяльности Центральної бібліотечної системи для дітей. За словами керівника дитячих книгозбірень міста Василя Кметя, в умовах деколонізації і дерусифікації культурного простору книгозбірні активно долучаються до вилучення російської літератури з полиць міста, натомість готуються забезпечити читачам той репертуар і ті матеріали для опрацювання, які будуть потрібні. 

“Уже упродовж тривалого часу львівські бібліотеки проводять серйозну роботу з оновлення фондів. Звичайно, що коштів і засобів для цього є недостатньо, але те, що стосується встановлення відповідних мовних чи тематичних  пріоритетів, то наші львівські бібліотеки максимально працюють в тому напрямку, щоб український читач отримував українськомовну книгу, а враховуючи оцю потужну російську агресію і необхідність нашого свідомого виходу з постсовєтського проросійського дискурсу – очевидно, що цей репертуар буде мінімізований до необхідно рівня”.  

Як додав керівник, у його найближчих планах на новій посаді провести вивчення  вмісту бібліотечних фондів, проаналізувати залученість читачів у певних районах міста, відстежити активність бібліотечних і читацьких середовищ для того, щоб на основі отриманих даних запропонувати певні заходи з метою актуалізації  репертуару й підвищення залученості читачів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ