Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Як Друга світова почалася у Львові
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Як Друга світова почалася у Львові

1 вересня 1939-ого об 11.45 німецькі літаки бомбардували околиці залізничного вокзалу Львова, в перший день війни після нальоту загинуло 83 особи та 100 було поранено.
На фото зруйнований внаслідок бомбардувань Головний залізничний двірець.

Ось як описав атмосферу в місті тоді 15-річний львів’янин Михайло Яворський у своїх мемуарах:

“Наступного ранку, дорогою додому я побачив, як різко змінилося обличчя міста. Стіни та паркани було обклеєно плакатами, що оголошували надзвичайну ситуацію в державі, загальну мобілізацію та створення комітетів цивільної оборони. Інші плакати попереджали про відімкнення енерго- та водопостачання, щоб німці не змогли отруїти місто.

Вулиці були переповнені людом, що квапився до крамниць у передчутті майбутньої недостачі. Час до часу я зустрічав загони піхоти або кавалерії. Улани - кавалеристи - були гордістю польського війська. Вони їхали з довгими списами в руках. Якщо вірити газетам, тими списами вони могли проколоти хоч би німецький танк. Щодо мене, то вони скидалися на якихось химерних середньовічних лицарів у формах польської армії.

Наприкінці тижня з'явилися нові плакати, які оголошували комендантську годину з шостої вечора до шостої ранку. Центральну електричну станцію зруйнували німецькі бомбардувальники. Місто залишилось без електрики. Світло не дозволяли запалювати через нічні авіарейди.

Бомбосховища були облаштовані у кожному кварталі. Радіо закликало населення строго дотримуватися комендантської години. Кожного, кого зустрінуть на вулиці після 18.00 вважатимуть німецьким агентом і розстрілюватимуть на місці”.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ