Слухай онлайн
Cуспільство  |  АТО

Як годують бійців на передовій за 172 грн

У Львові продемонстрували укомплектовані сухі пайки, які призначені для бійців, що перебувають у польових умовах у зоні проведення бойових дій. Сухий пайок українського виробництва порівняли із сухпайком армії США.

Презентував вміст пакетів прес-офіцер Західного регіонального медіа-центру ЗСУ Володимир Скоростецький, передає кореспондент Гал-інфо.

Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
1/5

Зокрема, Володимир Скоростецький продемонстрував добовий набір призначений для однієї особи.

«Упаковка цупка, тут є табличка з інформацією про вміст. Також є застереження, що сухий пайок є власністю ЗСУ і не призначений для продажу. Добова норма – 4 тис. Ккал. У набір входить сніданок, обід та вечеря. Конкретно цей сухпайок розфасований у вересні 2017 року у Рівненській області. Термін придатності його – рік», - сказав Володимир Скоростецький.

Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
1/2

Він додав, що в українських сухих пайках є сім меню на кожен день тижня для того, аби вони не повторювалися.

У кожному пакунку є пакет для безполум’яного розігріву. Сама упаковка також призначена для того, щоб не залишати після себе слідів прийому їжі. Усі залишки збирають у пакет і потім або забирають із собою, або ж закопують. Матеріал, з якого зроблений пакет, швидко розкладається в землі.

Окрім того, цупкий пакет може використовуватися як ємкість, щоб набрати воду.

У представленому наборі до обіду пропонувався гороховий суп на бульйоні з м’ясом свинини, гречана каша з яловичиною, сухарики до супу, галети, джем, перець, сіль, чай, цукор, жуйка, а також вологі та сухі серветки.

Військовослужбовці можуть розігріти їжу без вогнища, адже у пакеті є спеціальні грілки, які вступають у реакцію із водою та призводять кипіння.

Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
1/4

Володимир Скоростецький наголосив на зручності спеціальних реторт-пакетів, у які розфасована їжа. За його словами, такі пакети можна нагрівати навіть на капоті автомобіля чи бронетехніки без використання грілок чи вогню.

У вечірньому раціоні є тушковане м’ясо, рисова каша, сухарі, галети, цукор, чай, мед, сіль, перець.

Сніданок: пшоняна каша з курятиною, шоколад, родзинки, натуральна розчинна кава, цукор.

У кожному пакунку є ложка, вологі та сухі салфетки, а також жуйки.

Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
1/2

Вартість одного добового набору – 172 грн.

«Саме такі сухі пайки з минулого літа видають в районі проведення бойових дій», - сказав Володимир Скоростецький.

Сухий пайок скуштував демобілізований ветеран АТО, який брав участь у бойових діях на Донбасі у 2014-15 роках Олександр Джунківський.

За його словами, на той час, як тільки почалася війна, сухих пайків практично не було. Бійцям видавали тушонку в банках, це переважно був комбіжир. Окрім того, видавали «червону рибу» - так військові називали кільку у томатному соусі.

Він наголосив, що, безумовно, позитивним є те, що у сухпайках з’явилася перша страва, як-от суп, курячий бульйон чи борщ, адже саме цього дуже не вистачає, коли тривалий час перебуваєш в умовах без можливості приготувати такі страви самотужки.

Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
1/2

Також, за його словами, важливо, що ці пайки можна їсти і без розігріву.

«У 2014 році нам доводилося багато переміщатися. Тому часу на обіди чи вечерю не було. Їдучи в колоні, на ходу, ми відкривали банки тушонки і так перебивалися. Звісно, їхня якість тоді була сумнівною. Знайти там м’ясо – це було за щастя. У цьому ж сухпакеті дійсно видно гарні шматки м’яса. Контретно цей набір, що я його скуштував, таки смачний!», - поділився враженнями ветеран АТО.

Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
Фото: Максим Ткачук, Гал-інфо.
1/6

Для порівняння, Володимир Скоростецький продемонстрував вміст американського сухпаю MRE.

У меню: курка з томатами та кукурудзяний хліб, а ще плавлений сир, хліб, енергетичний батончик, розчинний вітамінізований напій тощо.

«Те, що є доброго у цьому пакеті і що, сподіваюсь, скоро з'явиться у нашому, – це так звана м’яка кружка для гарячої води», - сказав Володимир Скоростецький.

За його словами, добова норма для військових армії США становить 3,6 тис. Ккал.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ
Загрузка...