Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Як на честь перемоги над Росією у Києві провели військовий парад
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Як на честь перемоги над Росією у Києві провели військовий парад

Військовий парад частин Синьожупанної дивізії армії УНР відбувся на Софійській площі у Києві 24 березня 1918-го.
Парад 1-ї Синьої дивізії у Києві проведений 24 березня 1918-го. На коні командир дивізії генерал-поручик Віктор Зелінський Фото: io.ua

На початку місяця українські війська за підтримки німців звільнили столицю від більшовиків, пише gazeta.ua.

Дивізію сформували після підписання між УНР та Центральними державами Брест-Литовського мирного договору за посередництва Союзу Визволення України. Названа за кольором верхнього одягу - жупана. Основу склали українські військовополонені Першої світової війни, яких звільнили із німецьких таборів. Остаточне формування та доукомплектування дивізії відбулося уже під час наступу на територію України у містечку Ковель, що на Волині.

Мала 4 піхотні і 1 гарматний полки по 1,2 тис. вояків. Окрім синього жупана, вирізняла воїнів і біла хутряна шапка запорозького крою з вільно звисаючим кінцем - шликом. Командиром призначили генерала Віктора Зелінського, ветерана російсько-японської війни та військовополоненого німців.

Синьожупанників роззброїли німці напередодні гетьманського перевороту 29 квітня 1918-го. Розпустили й 2-гу дивізію сформовану у селищі Голоби на Волині. Більшість із воїнів долучилися до інших збройних формувань часів Української революції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ