Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Як не стати жертвою торгівлі людьми

Правоохоронці попереджають - аби не стати жертвою торгівців людьми, необхідно дотримуватись певних правил. Про це повідомили у Відділ комунікації поліції Львівської області.

Про те як не стати жертвою торгівців людьми, про основні методи роботи зловмисників, а також про боротьбу правоохоронців з такими видами злочинів розповів т.в.о. начальника Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Львівської області підполковник поліції Сергій Молотов.

Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції у Львівській області функціонує у складі кримінальної поліції. Працівники управління забезпечують реалізацію державної політики у сфері протидії торгівлі людьми, запобігання вчиненню, виявлення, припинення та розкриття кримінальних правопорушень, пов’язаних з нелегальною міграцією, а також правопорушень у сфері суспільної моралі.

Від початку року працівники Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми) Головного управління Національної поліції у Львівській області відкрили два кримінальних провадження за статтею «торгівля людьми», дванадцять кримінальних проваджень за статтею «сутенерство, утримання місць розпусти та звідництво», десять кримінальних проваджень за втягнення особи у зайняття проституцією та одне кримінальне провадження за незаконне переправлення людини через кордон. На шістнадцятьох повій складені адміністративні протоколи за зайняття проституцією.

Один з типових прикладів, коли правоохоронці викрили у Львові салон з надання платних сексуальних послуг: 26-річний львів’янин, підшукавши молодих симпатичних дівчат, котрі перебували у скрутному матеріальному становищі, винайняв для них житло у центрі міста, налагодив роботу оператора, колишньої повії, котра приймала замовлення від клієнтів і у такий спосіб налагодив роботу борделю. «Підприємець» рекламував свій салон у мережі Інтернет, а також розповсюджуючи поліграфічні матеріали. Вартість повії становила півтори тисячі гривень за годину. Самі дівчата отримували сорок відсотків від заробленого. Організатор борделю постійно перевіряв своїх «підлеглих», не дозволяв їм пити спиртне та змушував дотримуватись розпорядку дня – дівчата відпочивали лише від сьомої ранку до другої дня – весь інший час працювали.

Завдяки роботі правоохоронців, діяльність салону була припинена. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.303 (сутенерство або втягнення особи у зайняття проституцією) КК України. Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі на строк від чотирьох до семи років.

«Основними формами торгівлі людьми зараз є сексуальна експлуатація та примушування до проституції, трудова експлуатація, примусове жебрацтво та торгівля людьми з метою вилучення органів. Жертв обмежують у пересуванні, вони не можуть вибирати або відмовитись від роботи, у них вилучають документи, їм погрожують фізичною розправою, заганяють у боргову кабалу та залякують депортацією. Цим займаються добре організовані злочинні групи, тому розслідувати такі злочини надзвичайно складно», - розповів т.в.о. начальника Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції у Львівській області підполковник поліції Сергій Молотов.

Часто жертвами злочинців стають люди, котрі виїжджають на роботу за кордон. Правоохоронці радять – аби не стати жертвою злочинців, перед виїздом за кордон:

- Дізнайтеся про візу, яка вам потрібна, зателефонувавши до консульського відділу при посольстві країни, до якої збираєтесь їхати або перевірте інформацію на їх веб-сторінці.

- Переконайтесь, що працевлаштування на запропоновану Вам посаду буде законним. Працюючи нелегально Ви порушуєте закон. Для законного працевлаштування за кордоном необхідно мати дозвіл на роботу, відповідну візу, трудовий контракт;

- З’ясуйте, чи має фірма, що займається Вашим працевлаштуванням, відповідну ліцензію, зателефонувавши до Державної служби занятості України за телефоном (044)-287-25-95, або перевіривши «перелік фірм, які отримали ліцензію на працевлаштування закордоном» на веб-сторінці Державної служби занятості;

- Плануючи участь у молодіжних програмах Fu-Pair або Work and Travel, перевірте легітимність діяльності агенції-посередника;

- Уважно читайте трудовий договір (контракт). Підписуйте лише документи, складені зрозумілою для Вас мовою.

- Повідомте своїх родичів або близьких про деталі поїздки, залиште їм детальну інформацію про закордонного роботодавця, а також копію свого паспорта та інших документів, пов’язаних із Вашою поїздкою;

- Заздалегідь знайдіть та візьміть із собою контактну інформацію посольства або консульства України та інших організацій, що надають допомогу мігрантам у країні, до якої збираєтесь.

Під час подорожі та перебуваючи за кордоном:

- Довіряйте свої документи лише уповноваженим посадовим особам. Ні в якому разі не залишайте свій паспорт у якості застави та не віддавайте його роботодавцям «для реєстрації» або з інших причин;

- Зареєструйтеся в українському посольстві/консульстві в країні, де Ви плануєте залишатися довше, ніж на три місяці.

- Зберігайте копії всіх важливих документів (віза, закордонний паспорт, національний паспорт, страховий поліс, контракт, запрошення тощо) у безпечному місці – окремо від оригіналів.

- Підтримуйте постійний контакт із родичами та близькими, повідомляйте їм про зміну місця роботи або проживання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ