Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як отримати безвідсоткову фінансову допомогу для започаткування бізнесу ?

З ініціативи Міністерства соціальної політики України та за сприяння Світового банку на Львівщині реалізовується пілотний проект «Рука допомоги», мета якого – вивести членів малозабезпечених родин і вимушено переміщених осіб зі стану бідності шляхом працевлаштування, залучення до тимчасової зайнятості або надання фінансової допомоги для започаткування власної справи.

«Фактично експеримент дає шанс пасивним отримувачам державної допомоги позбутися залежності від соціальних виплат і заробляти на життя самотужки. Варіантів для цього є достатньо, – розповів директор Львівського ОЦЗ Василь Барилюк. – Можна просто знайти за допомогою служби зайнятості прийнятну роботу як на постійній, так і тимчасовій основі та як найманий працівник отримувати гідну зарплату. А ті, хто виношує ідею про самостійне господарювання, мають змогу реалізувати підприємницькі наміри. Фахівці центрів зайнятості допоможуть їм скласти бізнес-план, скерують на відповідні курси з основ ведення бізнесу, забезпечать необхідний консультаційний супровід. І найголовніше: учасники проекту можуть скористатися стартовим капіталом – безвідсотковою поворотною фінансовою допомогою для придбання техніки чи матеріалів, необхідних для започаткування власної справи, що надається терміном на три роки і складає 40 прожиткових мінімумів, тобто 70480 грн».

Він додав, що кошти у формі оплати рахунків за закупівлю потрібного обладнання виплачуються після того, як учасник експерименту успішно захистить перед членами комісії, що функціонує при облдержадміністрації, свій бізнес-план. При цьому поверненню підлягає не весь кредит, а тільки різниця між отриманою допомогою та сумою сплачених упродовж трьох років податків. А якщо початкуючий підприємець забезпечить роботою двох малозабезпечених осіб, вимушених переселенців або учасників АТО, тоді кошти взагалі не доведеться повертати, бо сума сплачених податків буде більшою, аніж розмір отриманого мікрокредиту.  

«Проект «Рука допомоги» – це новітній механізм боротьби з бідністю, дієвий інструмент повернення до трудової діяльності пасивних отримувачів державної соціальної допомоги та метод переходу їх до числа сумлінних платників податків», – зазначив В. Барилюк.

Важливо, що дія пілотної програми поширюється також на суб’єктів господарської діяльності. Тобто підприємства будь-якого масштабу, що зголосяться взяти участь у проекті «Рука допомоги», можуть представити на розгляд комісії свій бізнес-план, успішно його захистити та отримати від держави безвідсотковий мікрокредит для закупівлі додаткового обладнання та створення нових робочих місць. Обов’язкова умова – працевлаштування на термін два роки за скеруванням центру зайнятості як мінімум двох осіб з числа бійців антитерористичної операції, внутрішніх мігрантів чи малозабезпечених осіб. Аналогічно сума сплачених суб’єктом господарювання за три роки обов’язкових податків та зборів зараховується до погашення кредиту. 

Упродовж січня-липня поточного року 966 жителів Львівщини стали учасниками проекту «Рука допомоги», із них 399 працевлаштовано, 38 осіб взяли участь у громадських роботах, 92 особи з числа малозабезпечених чи вимушено переміщених осіб отримали позитивне рішення про надання безвідсоткової фінансової допомоги для відкриття власної справи, а 13 суб’єктів господарської діяльності скористаються державним мікрокредитом для розширення бізнесу.

Відділ інформаційної роботи Львівського обласного центру зайнятості, тел. 233-71-85

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ