Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Як позичальникові виправити кредитну історію

Будь-який кредитор при розгляді заявки на видачу позики приділить увагу вивченню кредитну історію потенційного клієнта.

Аналізуючи дані за раніше взятими кредитами і здійсненим платежах, кредитна організація зможе правильно оцінити, чи стане клієнт сумлінно виконувати свої боргові обов'язки чи ні. Для тих, хто бажає дізнатися, як виправити кредитну історію, якщо вона виявилася негативною, ми розповідаємо в цій статті, як це зробити.

Що таке кредитна історія і як вона формується

Кредитна історія є спеціалізованою базу даних з основною інформацією про фінансові зобов'язання і часу їх погашення позичальниками. В Україні кредитна історія зберігається 10 років - БКІ (Бюро кредитних історій). За допомогою цього сервісу кредитори можуть дізнатися про будь-якому громадянинові, хто хоч раз брав кредит або виступав в статусі поручителя по позиці для іншої особи.

Як правило, до складу кредитної історії входять три частини:

  1. У першій частині вказуються паспортні дані, а також податкова інформація про громадян - колишніх і нинішніх позичальників, відомості про працевлаштування, сімейний стан та ін. Якщо справа стосується юридичної особи, в першій частині кредитної історії вказується юридична назва організації, юридична та фактична адреса, відомості про власників підприємства і ОКПО.
  2. Друга частина містить в собі всі дані по кредитній ситуації позичальника: суми позик, термін кредитування, номери договорів по кредиту, відомості про погашення або допуск прострочень.
  3. У третій частині міститься інформація про можливі податкові заборгованості, несплачених аліментів, рішеннях судових інстанцій, а також інші дані, які можуть описати платоспроможність громадянина, який виступає в якості позичальника.

Чи можна очистити кредитну історію?

Почати чисту історію може лише новий позичальник. А от у випадку зі старими ситуація може бути не зовсім хорошою, якщо ці позичальники допускали прострочення або недобросовісно виконували свої зобов'язання. Як очистити кредитну історію в Україні - є кілька способів:

  • Звернутися до спеціалізованих агентам, які за окрему плату перепишуть окремі сегменти, відновивши кредитну історію, або зовсім її змінять. Однак такі дії вважаються поза законом і, швидше за все, ще більше погіршать становище клієнта.
  • Оформити невеликий позику, погасивши його відповідно до встановленого графіка, після чого оформити наступний і також своєчасно погасити. Відомості про проведені платежі потрапляють в БКІ, а фінансове досьє позичальника поступово поліпшується.

Однак, варто враховувати, що далеко не всі кредитні організації готові співпрацювати з особами з поганою історією. Після вивчення схеми, як поліпшити кредитну історію, не переступаючи рамка закону, потрібно знайти фінансову компанію, де можна буде оформити такий кредит. І якщо з банком цей варіант не пройде, можна звернутися за допомогою в мікрофінансову організацію «Качай Гроші». Тут можна отримати в борг невелику суму. Видається кредит онлайн на карту з поганою історією у позичальника зазвичай на короткий термін. Поступово покращуючи свій кредитний рейтинг, громадяни з негативною кредитною історією можуть розраховувати на великі кредитні суми і на більш вигідні програми кредитування.

Як використовується кредитна історія

Видаючи кредит позичальнику, як банки, так і мікрофінансові організації прагнуть мінімізувати ризики, пов'язані з несплатою позики і з супутніми збитками зі свого боку. Для цього кредитори ретельно вивчають кредитну історію клієнта, для визначення ступеня його надійності. Тому, при необхідності оформлення кредиту на особисті потреби і для вирішення певних фінансових проблем, для багатьох важливо відновити кредитну історію.
Використовуючи дані і КІ, кредитори вивчають фінансову ситуацію по минулим кредитах клієнтів. Таким чином, вони можуть спрогнозувати, наскільки сумлінним виявиться позичальник і чи варто видавати йому кредит.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ