Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як правильно брати березовий сік

З першим потеплінням пошановувачі березового соку відправляються в ліс. Та часто вони, не знаючи, як правильно "брати" сік, своїми діями спричиняються до загибелі дерева. Про це попереджають у Державній екоінспекції у Львівській області.

 

За словами інспекторів є чіткі правила заготівлі березового соку. В жодному разі не можна підсочувати молоді берези, бо цілюща волога їм потрібна для росту. Для добування соку свердлять на висоті 30-50 см від землі канал діаметром до півтора сантиметра,  глибиною о п'яти і вставляють у нього жолобок або трубочку, якими стікатиме  сік. Отвір бажано робити з північного боку, оскільки там соку зазвичай буває  більше. Сокирою можна користуватися лише для зачищання кори дерева, аби полегшити свердління, однак треба робити це обережно, щоб не пошкодити луб'яний шар, тобто саму деревину.

 

Зазначимо, що добування березового соку - спеціальний вид використання лісових ресурсів, так зване побічне користування. Відповідно до лісового кодексу, такий вид діяльності потребує спеціального дозволу - лісового квитка. Громадяни, які бажають  здійснювати заготівлю березового або кленового соку, повинні звернутися до постійних лісокористувачів (лісгоспів), які видають відповідні квитки для добування соку у спеціально відведених для цього місцях. Категорично заборонено робити підсочування дерев у парках, лісах природно-заповідного фонду, що виконують водоохоронні захисні санітарно-гігієнічні та оздоровчі функції, а також тих, які мають діаметр менший ніж 20 сантиметрів.

 

Відповідно до статті 67 КУпАП, здійснення лісових користувань не у відповідності з метою або вимогами, передбаченими в лісорубному квитку (ордері) або лісовому квитку, тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ