Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як правильно зберігати їжу в холодильнику: типові помилки та їхні наслідки

Під час зберігання їжі на полицях холодильника більшість людей припускається одних і тих самих помилок.

Порушення рекомендацій від виробників харчових продуктів і загальноприйнятих правил призводить до неприємних наслідків, серед яких:

  • передчасне псування їстівних припасів (навіть з тривалим терміном зберігання);
  • погіршення смакових якостей готових страв і напівфабрикатів;
  • поява неприємних запахів;
  • зниження корисних властивостей.

Всі ці чинники призводять до потрапляння на смітник величезної кількості їжі й, відповідно, викликають погіршення екологічної ситуації.

Зберігання їжі за правилами: найпоширеніші помилки, їхні наслідки та способи усунення
Що саме містяни роблять неправильно, заповнюючи холодильники у Львові продуктами?

Порушення товарного сусідства
Усі харчі мають різні сорбційні характеристики. Одні їстівні заготовлення поглинають запахи, а інші, своєю чергою, поширюють їх. Не задумуючись про це, люди розташовують сорбенти та сорбати на одній полиці холодильної камери. Це призводить до появи сторонніх ароматів у різних страв і робить їх непридатними для вживання. 

Так, наприклад, молочні продукти заборонено зберігати поряд з сирою рибою, ароматними спеціями або готовими м’ясними стравами. Для кожної категорії їжі краще виділити окреме місце (ящик, полицю або, принаймні, частину полиці). 

Зберігання зіпсованих страв
Терміни придатності їжі, яка зберігається у холодильній камері, потрібно час від часу відстежувати. Споживачі забувають про це, тим самим наражаючи себе на невидиму небезпеку.

Зіпсовані продукти – це оптимальне середовище для розмноження патогенних мікроорганізмів. А якщо в холодильнику з’являються хвороботворні бактерії, то рано чи пізно вони потрапляють і у свіжу їжу. Відповідно, мікроби можуть опинитися в організмі людини й викликати погіршення самопочуття чи навіть спровокувати виникнення небезпечної хвороби.

Порушення температурного режиму
Деякі власники холодильної та морозильної техніки помилково вважають, що абсолютно для всіх продуктів потрібна абсолютно однакова температура зберігання. Втім, насправді ж, зберігати сире м’ясо, готову їжу і свіжі овочі в однаковому режимі не варто. 

Правилами зберігання харчових продуктів визначено різні температурні рамки для різних категорій продуктів. Як правило, помітку «Зберігати при температурі» можна знайти на упакуванні чи обгортці.

Щоб завжди харчуватися тільки корисною і свіжою їжею, необхідно досконало знати правила товарного сусідства, а також уважно читати інформацію на пакунках чи коробках з їжею перед її розміщенням у холодильній камері.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ