Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як прожити до 100 років - приклад Марії Щербій із Журавна

28 січня 100-річний ювілей святкувала жителька смт. Журавно Жидачівського району Львівської обласної ради Марія Григорівна Щербій. На життєвому шляху їй довелося пережити не мало випробувань долі. Рано втратила батька, який помер невдовзі після повернення із фронтів першої світової війни. З 7 років працювала у підсобному господарстві княгині Чарторийської. Про це повідомила прес-служба Жидачівської РДА.

Князь Чарторийський «власник дібр Журавно…» загинув 1 липня 1936 року, помер від травм після автомобільної аварії, а княгиня тоді ж залишилася живою). Як згадує ювілярка, княгиня після цієї трагічної події, яка сталася на дорозі біля Старого Села під час повернення із відпочинку на ріці на Станіславщині, із гіркотою говорила що, якби знала про таке наперед, то «краще б скупалися вдома у молоці і меді…».

Марія в 17 років вийшла заміж. Разом з чоловіком виховала трьох дітей – дочок Віру та Ганну, сина Степана (помер у 2001 році). Рано овдовіла, чоловік, який працював бригадиром в місцевому колгоспі, важко захворів і в 1958 році помер. З часу створення колгоспу в Журавно працювала в ланці аж до 1975 року. Щоб прогодувати дітей, а потім підтримати їх матеріально, завжди утримувала власне господарство (корів, поросят, птицю). Освіти великої здобути не мала змоги, але самотужки вивчила польську мову, частково німецьку. Знає дуже багато українських народних пісень, колядок, одну із старовинних колядок вона виконувала і за святковим столом. Зараз проживає з молодшою дочкою Вірою. Має п'ятеро внуків та чотирьох правнуків. Оточена любов'ю і підтримкою дітей онуків, правнуків, зятя Романа. Дружна, гостинна і працьовита українська родина ювілярки ще й сьогодні утримує двох корів та іншу живність. Старша дочка Ганна і внуки та правнуки часто навідують бабусю Й сама переживає за кожного, коли старша дочка спішила додому до Роздолу, то ювілярка переживала, щоб не пішла вона із хати із порожніми руками, а з гостинцями із святкового столу. Сьогодні родина Марії Щербій може гордитися вихідцями із неї, які стали освітянами, журналістами, поетами, один із науковців працює аж у Харкові.

В цей святковий день просторий і привітний дім ювілярки зустрічав багато гостей. Голова Жидачівської райдержадміністрації Сергій Коваль зачитав текст вітального звернення Президента України Віктора Януковича, привітав від імені керівництва Львівської облдержадміністрації та вручив у подарунок ювілярці квіти, електропіч та матеріальну допомогу. Привітання і подарунки ювілярка отримала і від керівництва місцевої ради, її вітав селищний голова смт. Журавно Василь Вітер та секретар ради - Лариса Демків. У церемонії вшанування ювілярки взяли також участь: заступник голови райдержадміністрації - Олег Кизима, керівник управління праці та соціального захисту населення - Лідія Регусевич, начальник управління Пенсійного фонду - Ігор Пиріг, начальник відділу з питань внутрішньої політики, зв'язків із ЗМІ та громадськістю - Олексій Хемій, представники місцевих ЗМІ. Різдвяні колядки, пісні про маму, рідну українську землю та «Многая літа» лунали у майстерному виконанні вокального жіночого ансамблю Народного дому смт Журавно, керівник Степан Ковалець, були чудовим доповненням свята. Щирі і теплі слова привітань ювілярці та її родині звучали у виконанні ведучої заходу Надії Цибак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ