Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як у Львові директор будівельної корпорації "Ріел" історичну будівлю спотворив

Сьогодні, 17 серпня, відбулось виїзне засідання виконавчого комітету ЛМР щодо питання збереження пам’ятки архітектури місцевого значення на вул. І. Котляревського, 47. Члени виконкому спробували знайти спільне рішення відновлення споруди разом з її власником.

Йдеться про історичну будівлю – архітектурне бюро професора Левинського – збудовану у 1903-1905 роках, і спроєктовану архітектором Альфредом Захаревичем. За словами начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко-Швець, ця архітектурна споруда – одна з найкращий віл на території. 

У 2005 році власником квартири в цьому маєтку став фінансовий директор корпорації “Ріел” Роман Тарасюк. Згідно з даними видання “НАШІ ГРОШІ”, Роман Тарасюк є керівником і власником ПП «Студія-Лада» у Перемишлянах. Він також є співвласником ГО «Байкерський клуб «Ріел», який очолює Ростислав Мельник. Разом із Мельником Тарасюк значиться одним зі співвласників АТ «ЗНВКІФ «Берклі» і АТ «ЗНВКІФ «Реноваціо». Також Тарасюк очолює «Благодійний фонд Ростислава Мельника». 

Виконком визначає два проблемних аспекти, які нівелюють красу пам'ятки: бокова тераса і нова скляна веранда, збудована поверх колишньої, без жодних дозволів та погоджень. Згідно з пропонованим рішенням виконкому, власник квартири та ОСББ “Ірис” повинні були демонтувати пластикові віконні блоки дворового фасаду та терасу площею 21,6 кв. м, які з’явилися за проєктом нового власника.  

{{1,2}}

Як повідомляла пресслужба ЛМР, у 2021 році міська адміністративна комісія при виконкомі ЛМР оштрафувала ОСББ “Ірис” на 170 тис. грн через спотворення пам’ятки архітектури. Однак штраф так і не сплатили. Тоді ж управління охорони історичного середовища звернулося до суду з позовною заявою щодо відновлення пам’ятки архітектури та надіслало звернення в прокуратуру.  

За словами заступника міського голови з містобудування Любомира Зубача, задня веранда повністю була реалізована всупереч чинному законодавству. На конструкцію жодних дозвільних документів не видавали, її не вводили в експлуатацію. Право власності на неї Тарасюк оформив у Чернівській сільській раді Мостиського району. Реєстратор зареєстрував право власності на об’єднання співвласників. 

Що стосується бокової веранди, розпорядження на її реконструкцію та добудову ще у 2006 році Тарасюку надали у Франківській райадміністрації. Але, як зазначає Зубач, остаточна будова значно масштабніша, ніж було в проєкті.  

Роман Тарасюк розповідає, що у 2006 році отримав затверджений акт комісії з прийняття в експлуатацію бокової тераси. Стосовно внутрішньої прибудови процедура була порушена. Утім, це приміщення зареєстроване. Власник переконує, що готовий шукати компроміс.   

{{3,4}}

“Крім того, не хотів би, щоб я подавався як руйнівник пам'ятки. Я направду дбаю про цей будинок. Я за власні кошти зробив реконструкцію цієї вежі, яка була зруйнована, зробив реконструкцію сходів”, – каже Тарасюк.  

Станом на зараз відновлені сходи частково замуровані. Власник обіцяв їх відновити та відкрити. Головний архітектор міста Львова Антон Коломєйцев вважає, що засклений балкон варто було б замінити. Також добудовані веранди є непропорційно великі, будівлі бракує об’єму тощо. Усі ці зміни є можливі.  

Міський голова Андрій Садовий виніс на порядок денний проміжне рішення щодо маєтку: опрацювати питання відновлення пам’ятки на Архітектурно-містобудівній раді, де архітектори б переглянули естетику добудов та запропонували оптимальний варіант реконструкції історичної будівлі. Через два тижні виконком ЛМР збереться ухвалити фінальне рішення, згідно з яким у місті сподіваються, захистити інтереси громади історичного середовища та знайти компроміс з власником маєтку.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ