Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Як у Львові номери у виборчому бюлетені ділили

У Львові між політичними партіями дійшло до гострої сутички, коли ділили номери у виборчих бюлетенях. Як відомо, відповідно до законодавства, перше місце у бюлетені дістає та партійна організація, яка першою подає списки кандидатів до виборчої комісії. Сьогодні, 30 вересня, представники Народного руху України розповіли про дивні події, які відбувались під час реєстрації списків кандидатів в обласну та міську виборчі комісії.

За словами голови ЛКО НРУ Андрія Корната, у сьогоднішній виборчій кампанії застосовують репресивний апарат для того, щоб нагнути опонентів і поставити їх на місце. На його думку, територіальні виборчі комісії вже сьогодні продемонстрували, що процес фальсифікацій перш за все стосуватиметься не підрахунку голосів, а прийняття рішень.

Процесреєстрації кандидатів у депутати по багатомандатних та одномандатних округах стартував учора, 29 вересня.Тобто, календарний день розпочався опівночі. Керівник Львівського обласного виборчого штабу ЛКО НРУ Олександр Ганущин розповів, що він зайняв чергу під обласною виборчою комісією у приміщенні Львівської обласної ради ще з вечора: «Засідання виборчої комісії в той день (28 вересня) тривало до 23 години. Тоді я з представником від нашої партії поцікавився в голови комісії, який буде порядок черги. Відповідь була –не знаю. Отож, ми вирішили чекати. До першої години ночі члени комісії двічі поверталися, бачили черговиків і йшли геть. Потім ми склали порядок черги, в якому були лише ми, і пішли додому. Під ОВК ми повернулися о сьомій ранку. Там, окрім нас, вже був представниця Української народної партії, ми з нею порозумілися і зайняли нову чергу».

Далі події розгорталися цікаво. Раптом приміщенням обласної виборчої комісії ставкабінет №307 Львівської облради (третій поверх). В ньому, поки рухівці стояли під дверима ОВК на першому поверсі, вже почали приймати документи від «найбільш рівніших» політичних сил. Як пояснення, член ОВК сказав, що прийом документів відбувається там, бо від приміщення, де б мали приймати документи, не могли найти ключа. Таким чином, у списку до Львівської обласної ради, Народний рух опинився на 8 місці.

Схожа ситуація була у міській ТВК. Голова ЛМО НРУ Валерій Веремчук розповідає, що 28 вересня о 17 годині подали звернення від ЛМО НРУ проханням встановити порядок і процедуру подання документів. Звернення зареєстрували, але відповіді так і не отримали.

Водночас представник ЛМО НРУ у Львівській міській ТВК Віктор Пермяков розповів: «Ми чекали під дверима Львівської міської ТВК, це тепер на другому поверсі Львівської міськради. Тут у них є три приміщення. Про четверте ми не знали. Інформації, де ТВК має приймати документи, не було. Близько 6 години ранку через «чорний» хід до кабінету 221а, тобто в «четверте» приміщення, пройшли якісь люди. Вони закрилися на ключ. О 8 годині прибиральниця відчинила цей кабінет. Там перебувало близько 8 осіб – з міськради і представники різних політичних сил».

На 10 годину ранку прийшли всі члени ТВК. Голова показав журнали ведення реєстрації – що вони чисті. «І тоді нас скерували у тут ж таки аудиторію 221а. Документи приймали дві посадові особи – заступник голови комісіїХапко Богдан і уповноважений член Світлана Алєксандрова, – веде далі Пермяков. – Згідно з чергою, ми мали здавати документи перші. Однак Алєксандрова в невідомо якому порядку почала приймати документи. Лише із сьомої спроби я зміг здати документи».

Голова ЛКО НРУ Андрій Корнат наголосив: «Якщо сьогодні ми спокійно змовчимо і не притягнемо до відповідальності тих осіб, то одна людина вирішуватиме, хто буде міським головою Львова».

Він також повідомив, що подав депутатський запит до прокурора Львівської області та голови СБУ у Львівській області щодо встановлення фактів порушення чинного законодавства та притягнення до відповідальності посадових осіб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ