Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Як в Радянському Союзі новорічну ялинку реабілітували
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Як в Радянському Союзі новорічну ялинку реабілітували

28 грудня 1935 року, Радянський Союз реабілітував новорічну ялинку, засуджену в двадцятих роках як «попівський забобон» і «дикунський звичай» - пише WAS

Сталося це з подачі Павла Постишева — другого секретаря ЦК КП(б) України, першого секретаря Київського обкому. У газеті «Правда» вийшла його замітка «Давайте организуем к Новому году детям хорошую елку!», в якій пропонувалося повернути «прекрасное удовольствие ребятишкам трудящихся».

Використані в тексті конструкції «должны устроить…», «везде должна быть…», «должны помочь устройству…» недвозначно натякали читачам, що мова йде про наполегливу рекомендацію Кремля. Справді, пропозицію особисто схвалив Сталін. Новорічні свята мали підтверджувати правдивість його відомого вислову: «Жить стало лучше, товарищи. Жить стало веселее!»

Син Постишева у мемуарах виклав сімейну легенду про те, як батько в своєму бідному дитинстві заздрісно дивився на ялинки крізь вікна буржуйських будинків і не хотів позбавляти радянських дітей цих радощів. Коли функціонер повернувся додому з Москви, то організував «первую послереволюционную елку» у харківському Палаці піонерів і жовтенят.

У 1938 році Постишева засудили за участь в право-троцькістському центрі, диверсійно-шкідницьку діяльність і шпигунство на користь Японії. Розстріляли разом з дружиною в підвалі Бутирської в'язниці.

У 2010 році Апеляційний суд Києва назвав Постишева одним з організаторів геноциду українців — штучного голоду 1932-33 років.

WAS

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ