Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Як вберегтись від системних ризиків у фінансовому секторі?

Як інформують у прес-службі НБУ, для запобігання накопиченню системних ризиків у фінансовому секторі, пов’язаних із припливом капіталу в Україну, Національний банк оновив вимоги до резервування банками залучених в іноземній валюті коштів.
НБУ затвердив механізм запобігання накопиченню валютних дисбалансів у фінансовому секторі

Відповідно до Стратегії макропруденційної політики Національного банку, обов'язкове резервування короткострокових коштів ємакропруденційним інструментом, який допомагає виконувати дві проміжні цілі цієї політики – недопущення накопичення дефіциту ліквідності та зниження рівня доларизація в фінансовому секторі.

Застосування норми обов’язкового резервування за короткостроковими зовнішніми запозиченнями досі регулювалося Правилами резервування коштів за залученими уповноваженим банком депозитами і кредитами (позиками) в іноземній валюті від нерезидентів, затверджених постановою Правління Національного банку України від 18 червня 2008 року № 171, які втрачають чинність у зв’язку із втратою чинності Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року № 15-93 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю".

На заміну старим Правилам Національний банк затвердив нове Положення про порядок резервування коштів в іноземній валюті (банківських металів) за залученими банком вкладами (депозитами), кредитами (позиками) від нерезидентів. Норми цього документу мають превентивний характер і застосовуватимуться лише у разі накопичення валютних дисбалансів у фінансовому секторі і прийняття Національним банком відповідного додаткового рішення щодо встановлення конкретних вимог до резервування.

Національний банк, як і раніше, матиме право встановлювати вимоги до резервування банками коштів в іноземній валюті, які отримані банком за договором про залучення вкладу (депозиту), кредиту (позики) від нерезидента та підлягають поверненню у строк до 183 календарних днів включно. При цьому, згідно документу, ці вимоги також поширюються і на аналогічні операції з банківськими металами.

Затверджене Положення також спрощує процедуру подання банком інформації щодо сум коштів, що резервуються за відповідними операціями із залучення іноземній валюті чи банківських металах. Зокрема, замість відповідної довідки, яку раніше банки надавали у паперовій формі, відтепер здійснено перехід на обмін статистичною інформацією в електронному вигляді.

Застосовуючи норму обов’язкового резервування за короткостроковими зовнішніми запозиченнями, Національний банк матиме змогу запобігати накопиченню валютних дисбалансів і розгортанню системних ризиків внаслідок інтенсифікації банками короткострокових залучень іноземної валюті (банківських металів) за депозитами, кредитами (позиками) від нерезидентів.

Положення про порядок резервування коштів в іноземній валюті (банківських металів) за залученими банком вкладами (депозитами), кредитами (позиками) від нерезидентів, затверджене постановою Правління Національного банку № 12 від 3 січня 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ