Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Як вберегтися від отруєння чадним газом

Чадний газ (окис вуглецю) – особливо небезпечний, отруйний продукт неповного згоряння палива (вугілля, газу, бензину), що немає ні кольору, ні запаху, ні смаку. Не є подразнюючим та легко змішується з повітрям. Відтак, Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» нагадує про небезпеку отруєння чадним газом, як берегтися від такого отруєння та що робити найперше, якщо воно трапилось.

Чадний газ утворюється через відсутність у повітрі необхідного для горіння кисню, а тому частіше може скупчуватись у приміщеннях невеликої площі, де встановлені газові прилади. Отруїтись чадним газом можна і в оселях з пічним опаленням, де використовуються шибери, або через погану тягу в димових та вентиляційних каналах. Слід пам’ятати, що при вологій та вітряній, а також у період спекотної погоди, тяга в димових та вентиляційних каналах суттєво погіршується, а в окремих випадках може створитися так звана «зворотна тяга». Щоб не сталося лиха, потрібно пам’ятати, що перед розпалюванням та під час роботи газових приладів з відводом продуктів згоряння в димохід, необхідно провести перевірку наявності тяги в димових та вентиляційних каналах. При відсутності тяги користуватись газовими приладами категорично заборонено!

Отруєння чадним газом може бути спричинено і вихлопними газами при працюючому двигуні автомобіля у гаражі та через тривале перебування у закритій кабіні автомобіля чи автобуса, де утворюється висока концентрація газу.

Чадний газ (окис вуглецю) не бере участь в обмінних процесах в організмі та впливає негативно на всі органи, насамперед,  на головний мозок та серце. Він легко проникає в кров, де з’єднується з гемоглобіном. Відтак, гемоглобін, з’єднаний з чадним газом, втрачає здатність переносити кисень у крові, внаслідок чого настає кисневе голодування тканин, до якого найбільш чутлива нервова система. Це і визначає клінічний стан отруєння чадним газом. Гостре отруєння може бути легкого, середнього та важкого ступенів.

Легкий і середній ступені отруєння проявляються головним болем меншої та більшої інтенсивності, нудотою, блюванням, загальною слабкістю, порушенням серцевої діяльності, непритомністю.

Важкий ступінь характеризується розвитком коматозного стану (втрата свідомості)  з порушенням серцевої діяльності та дихання, зникненням усіх поверхневих і глибоких рефлексів. Може наступити смерть від паралічу дихальної або серцево-судинної системи.

Нещасні випадки, пов’язані з використанням газу у побуті, трапляються через недотримання правил безпечного користування газовими приладами. Зокрема:

самовільним втручанням мешканців у газову мережу та здійснення газово-монтажних робіт організаціями, які не мають відповідної кваліфікації та ліцензії;
відсутність тяги в димових та вентиляційних каналах, їх несправність, засмічення;
встановленням газових колонок у приміщенні ванної кімнати;
використанням газових приладів не за призначенням – для обігріву приміщень;
самовільною перестановкою, заміною чи встановленням нових газових приладів;
встановленням пластикових вікон без провітрювачів, дверей без підрізу в нижній частині;
встановленням електровентиляторів у вентиляційні канали.

Такі дії споживачів є грубим порушенням правил безпеки під час користування газовими приладами, оскільки не забезпечується приплив повітря у приміщення, де працюють газові прилади.

Щоб уникнути отруєння чадним газом, необхідно:

не рідше одного разу на три місяці перевіряти справність вентиляції в кухні та ванній кімнаті (наприклад, за допомогою аркуша паперу або полум’я свічки, сірника);

не рідше одного разу на рік запрошувати працівника газової служби для контролю стану газової колонки та плити;

вимагати від комунальних служб проводити профілактичні огляди димарів не рідше двох разів на рік;

регулярно провітрювати квартиру;

не залишати включеним двигун автомобіля при роботі в автогаражі.

Перша допомога при гострому отруєнні:

негайно вивести (винести) потерпілого з зони отруєння та викликати швидку допомогу;

забезпечити доступ свіжого повітря, відкрити вікно;

при відсутності дихання зробити штучне дихання.

Профілактика виробничих отруєнь чадним газом вимагає систематичного контролю за його вмістом в повітрі робочої зони, організації припливно-витяжної вентиляції, герметизації виробничих процесів, пов’язаних з утворенням чадного газу.

«Пам’ятайте, запорукою Вашого безпечного життя є дотримання елементарних правил використання газу, уважне ставлення до експлуатації газових приладів, обслуговування автомобіля, лабораторний контроль повітря житлових та виробничих приміщень на вміст оксиду вуглецю.

Санітарно-гігієнічна лабораторія Львівського міського відділу ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» проводить на платній основі лабораторний контроль на вміст оксиду вуглецю в повітрі житлових, громадських та виробничих приміщень», - зазначають в установі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ