Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як влаштований дотягувач дверей

Зовні накладний дотягувач має простий вигляд. Ми бачимо тільки акуратну довгу коробочку і відходить від неї важіль, який кріпиться паралельно або перпендикулярно на коробці або дверному полотні. Для багатьох залишається загадкою, що саме знаходиться всередині корпусу і яким чином механізм приводиться в дію.

Тяга 

Двері з дотягувачем не потрібно закривати вручну. Людську руку замінює механічна тяга — важільна (колінна) або слайдерна.

Колінний важіль дійсно нагадує за формою зігнуте коліно. Він складається з двох шарнірно закріплених вісей, які розташовуються перпендикулярно зачинених дверей. У народі такий важіль часто називають «коником».

Слайдер має всього один стрижень, кінець якого рухається всередині змінної рейки-каналу під час відчинення та зачинення дверей. За будь-якого положення дверного полотна вісь слайдерної тяги розташовується паралельно йому (на відміну від «коника»).

Дивіться, як виглядають коники та слайдери на сторінці https://www.bezpeka-shop.com/catalog/dovodchiki_20439/.

Механізм дотягувача

Тяга дотягувача приводиться в рух приводом, який розташований всередині довгастої коробки. Механізм автоматичного зачинення запускається тільки після ручного відчинення дверей. У цей момент людина передає зусилля компонентам системи — поршню, пружині та гідравліці.

Що відбувається при відчиненні дверного полотна:

  • тяга впливає на поршень;
  • поршень пересувається в бік пружини та стискає її;
  • робоче масло перетікає по контуру слідом за поршнем і заповнює звільнилися канали.

Що відбувається, коли людина перестає тиснути на двері:

  • пружина починає розтискати та переміщати поршень назад;
  • поршень направляє робочу рідину у зворотному напрямку;
  • при русі поршень впливає на тягу і дверну стулку плавно закривається.

Важливо: поршень рухається всередині корпусу завдяки приводу, в якості якого використовується або шестерня з зубчастою рейкою, або кулачковий механізм. Привід шестерня рейки найкращим чином працює в дотягувачах з колінною тягою, а кулачок — в пристроях зі змінним каналом.

Як регулюється швидкість зачинення

Поршень рухається повільно через тиск масла, яке «неохоче» повертається на місце через малу ширину каналів. Швидкість руху залежить від температури повітря.

У теплу погоду масло переміщається по контуру швидше, оскільки стає більш рідким. Взимку рівень в'язкості підвищується, тому двері зачиняються набагато повільніше. Для прискорення або уповільнення руху рідини слід змінити ширину каналів, що можна зробити за допомогою регулювального гвинта. (Досить повернути на пів оберти).

До речі: більшість дотягувачів мають 2 гвинти, один з яких «відповідає» за регулювання швидкості зачинення полотна на відрізку від 180/170 до 20 градусів, а другий — за зусилля дохлопування на ділянці від 20 до 0 градусів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ